Εμβόλιο κατά του κοροναϊού: Πόσο ασφαλές είναι; Τι ισχύει για τις αλλεργίες

Για την ασφάλεια των εμβολίων μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος αλλά και για τις αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτό.
23 Δεκεμβρίου 2020 | 11:56

Για την ασφάλεια των εμβολίων μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση» προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος από ότι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

«Για το εμβόλιο του κοροναϊού οι μόνες κατηγορίες που δεν έχουμε μελέτες ικανές για να συστήσουμε τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από κει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Γώγος.

Σχετικά με τις αλλεργίες, τόνισε ότι υπάρχει οδηγία ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν εμφανίσει εντονότατες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν.

Αναφορικά με τον στόχο που έχει θέσει η πολιτεία για τον εμβολιασμό που αγγίζει το 60%-70% του πληθυσμού ο καθηγητής Παθολογίας επισήμανε ότι είναι εφικτός, ωστόσο απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. «Αυτή τη στιγμή απ’ ότι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία ότι ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού και φυσικά των υγειονομικών, πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στην επιφυλακτικότητα των υγειονομικών για το εμβόλιο, ανέφερε ότι δεν τον εκπλήσσει, καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβαινε τόσα χρόνια με το εμβόλιο για τη γρίπη. «Η συμμόρφωση και η συμμετοχή των υγειονομικών δεν ήταν η προσδοκώμενη, ήταν ακόμα και κάτω από 20%. Ωστόσο με τα χρόνια η συμμετοχή αυξήθηκε αφού διαπιστώθηκε η ασφάλεια και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Επομένως το ποσοστό αυτό που κυμαίνεται από 40%-60% ανά νοσοκομείο είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό για αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία στα μεγάλα νοσοκομεία και στα μικρά και στα κέντρα υγείας, αν δεν εμβολιαστούμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά να προστατεύσουμε και τους ασθενείς μας. Είναι καθήκον μας να εμβολιαστούμε», επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία και στο πλαίσιο αυτό «θα εξετάσουμε τα δεδομένα για να δούμε αν μπορεί να γίνει στις 7-8 Ιανουαρίου».

Πρόσφατα Άρθρα
Κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει 5 Δεκεμβρίου 2025, 12:34
Αυστραλία: Το πείραμα που δοκιμάζει αν μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανήλικους από τα social media 5 Δεκεμβρίου 2025, 11:38
Κλειστά τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron – Σε ποιους άλλους δήμους της χώρας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία 4 Δεκεμβρίου 2025, 16:48
Κακοκαιρία Byron: Αναμένεται δύσκολο 48ωρο με ισχυρές βροχές 4 Δεκεμβρίου 2025, 08:29
Παιδική θνησιμότητα: Η ανεπαρκής ανάπτυξη ως τρίτη κύρια αιτία 3 Δεκεμβρίου 2025, 14:18
Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά διεκδίκησης» 3 Δεκεμβρίου 2025, 14:13
Ξεκινά η κακοκαιρία: Πού θα χτυπήσει; 3 Δεκεμβρίου 2025, 09:14
AI στα σχολεία: Ποια χώρα έχει τα πρωτεία; 2 Δεκεμβρίου 2025, 19:05
Καιρός: Nέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και νοτιάδες – Πότε και πού θα χτυπήσει 2 Δεκεμβρίου 2025, 08:43
Ελένη Φουρέιρα: Τρυφερή εξομολόγηση για τον σύντροφο και τον γιο της που της άλλαξε τη ζωή 30 Νοεμβρίου 2025, 10:52
ΗΠΑ: Έρευνες για πιθανή συσχέτιση 10 παιδικών θανάτων με εμβόλια COVID — Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία 30 Νοεμβρίου 2025, 10:47
Σημαντικό βήμα κατά του παιδικού καρκίνου: Το επίτευγμα δύο Ελλήνων επιστημόνων 30 Νοεμβρίου 2025, 10:38
Πτώση θερμοκρασίας και ισχυρά φαινόμενα το Σάββατο με την κακοκαιρία Adel 29 Νοεμβρίου 2025, 09:03
Υπογονιμότητα: Συστάσεις ΠΟΥ, για πρώτη φορά στην ιστορία! 29 Νοεμβρίου 2025, 08:00
Βία ανηλίκων: Εξαπλώνεται ο εφιάλτης 28 Νοεμβρίου 2025, 09:08
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version