Το νέο στέλεχος του πανδημικού κοροναϊού που εξαπλώνεται ταχύτερα στη Βρετανία ενδέχεται να προσβάλλει πιο εύκολα τα παιδιά, αναφέρουν Βρετανοί ειδικοί, τονίζοντας πάντως πως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα να προσβάλλει παιδιά […] Δεν έχουμε προσδιορίσει ακόμα σχέση αιτιότητας, είναι όμως κάτι που βλέπουμε στα δεδομένα» δήλωσε ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τους νέους αναπνευστικούς ιούς (NERVTAG).

«Αυτό που είδαμε στη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ή έξι εβδομάδων ήταν ότι η αναλογία των ασθενών κάτω των 15 ετών ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη» πρόσθεσε.

Τόνισε πάντως ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί αυτή η ένδειξη.

Αν όμως επιβεβαιωθεί, η αύξηση της μεταδοτικότητας στα παιδιά θα εξηγούσε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, είπε ο καθηγητής.

Ο δρ Νιλ Φέργκιουσον τόνισε ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα στα παιδιά παραμένει ανεπιβεβαίωτη

Ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα την ανακάλυψη του νέου στελέχους, με την ονομασία VUI-202012/01, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι ο μεταλλαγμένος ιός ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία.

Η έξαρση των κρουσμάτων ανάγκασε την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στη διάρκεια των εορτών, ενώ πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους για επισκέπτες από Βρετανία για να αποφύγουν την εισαγωγή του νέου στελέχους.

Η Ουέντι Μπάρκλεϊ, καθηγήτρια του Imperial College του Λονδίνου και μέλος της επιτροπής, τόνισε ότι η εξαγωγή συμπερασμάτων παραμένει πρόωρη.

«Δεν είναι ότι ο ιός στοχοποιεί ειδικά τα παιδιά, απλώς τώρα είναι πιο εύκολο να μολύνει παιδιά» είπε.

Μέχρι στιγμής, εξάλλου, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος αυξάνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης στα παιδιά ή τους ενήλικες.

Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μεταδοτικότητα του νέου στελέχους είναι 50 με 60 τοις εκατό υψηλότερη.