Το εργασιακό άγχος και η «υπερφόρτωση» υποχρεώσεων και project αυξάνονται παγκοσμίως και πολύ συχνά θεωρούνται.. υπαίτιοι του γνωστού burn-out, της ψυχικής δηλαδή εξάντλησης που μπορεί να αισθανθεί κανείς όταν καταβάλλει αλλεπάλληλες προσπάθειες δίχως περιόδους ανάπαυλας.

Το κρυφό σύμπτωμα του burn-out

Όταν το άγχος των επαγγελματικών υποχρεώσεων συνδυαστεί με εκείνο των προσωπικών δεσμεύσεων, που συνοδεύουν την ανατροφή ενός παιδιού, τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Το πιο σημαντικό σύμπτωμα του burn-out είναι το αίσθημα της απόλυτης εξάντλησης, στο βαθμό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις φυσιολογικές ανάκαμψης ενός βραδιού, ενός Σαββατοκύριακου ή ακόμη και διακοπών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν

Τα βασικά σημάδια που σας προειδοποιούν περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην συγκέντρωση ενώ μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξαφνικά ξεχνάτε μικρές λεπτομέρειες.
  • Δεν νιώθετε τόσο υπερήφανοι για την δουλειά σας, συγκριτικά με το παρελθόν.
  • Μπορεί να νιώσετε ότι έχετε χάσει τον εαυτό σας ή και τους στόχους σας.
  • Ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε δυσκολία να διατηρήσετε τις σχέσεις σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
  • Μπορεί να νιώθετε απογοητευμένοι ή να είστε ευέξαπτοι με τους συναδέλφους σας.
  • Πιθανόν να παρατηρήσετε μια ανεξήγητη μυϊκή ένταση, πόνο κόπωση ή ακόμα και αϋπνία.

Για να το αντιμετωπίσετε..

Στραφείτε σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε

Αν νιώθετε αβεβαιότητα ξεκινώντας να αντιμετωπίσετε το burnout, μην ανησυχήσετε καθώς αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση. Αυτή η σωματική και ψυχική εξουθένωση μπορεί να γίνει τόσο δύσκολη, που ακόμα και ο τρόπος αντιμετώπισής της να φανεί ως κάτι εξίσου εξαντλητικό.

Η συζήτηση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά, αφού μπορείτε να αντλήσετε υποστήριξη και αποθέματα θετικής ενέργειας. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην καθημερινότητά σας.

Βρίσκονται αρκετά κοντά σας για να κατανοήσουν τι ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας αλλά εξακολουθούν να έχουν αρκετή απόσταση για να εξετάσουν την κατάσταση με διαύγεια.