Η αίσθηση του χιούμορ χαρίζει απλόχερα μια υποστηρικτική αλλά και αμυντική γραμμή απέναντι στο στρες της καθημερινότητας, το οποίο, δυστυχώς, είναι αναπόφευκτο. Εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί για τα πολλά οφέλη που έχει το χαμόγελο για την καθημερινότητά μας, με μελέτες να αποδεικνύουν ότι μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο, να ενισχύσει το αίσθημα της ευτυχίας, ακόμα και να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμού.

Οι λόγοι για να αυξήσουμε το γέλιο μας καθημερινά είναι πολλοί και οι σημαντικότεροι περιλαμβάνουν:

*Μεγαλύτερο χαμόγελο; Περισσότερες ενδορφίνες

Το γέλιο μειώνει το επίπεδο των ορμονών που σχετίζονται με το στρες όπως είναι η κορτιζόλη, η επινεφρίνη ή γνωστότερη ως αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη. Αυξάνει επίσης το επίπεδο των ορμονών που βελτιώνουν την υγεία, όπως οι ενδορφίνες.

Το γέλιο παράλληλα αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν αντισώματα και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των Τ κυττάρων. Όλα αυτά ισοδυναμούν με ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και λιγότερα συμπτώματα του στρες στο σώμα.

*Αισιόδοξο «βλέμμα»

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε στρεσογόνα γεγονότα αλλάζει όταν βλέπουμε κάτι ως απειλή και όταν το θεωρούμε πρόκληση. Το χιούμορ μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα πιο χαλαρά και αισιόδοξα, καθιστώντας τα λιγότερα απειλητικά.

*Αίσθημα εκτόνωσης

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει το γλυκό αίσθημα της χαλάρωσης και της ηρεμίας μετά από ένα «καλό» γέλιο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτή η ήπια αίσθηση αποτελεί την φυσική απελευθέρωση της έντασης από το σώμα, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του γέλιου.

*Κοινωνική σύνδεση

Το γέλιο μας συνδέει με τα άτομα γύρω μας. Η καλοσύνη όπως και τα χαμόγελα είναι μεταδοτικά και μπορούν να βελτιώσουν άμεσα όχι μόνο την δική μας διάθεση αλλά και των ανθρώπων που μιλάμε στην δουλειά ή που συναντάμε στο δρόμο.

Έτσι αυξάνοντας τα χαμόγελά σας όχι μόνο συμβάλλετε στην μείωση του άγχους σας αλλά συμβάλλετε καθοριστικά και στην καλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση με τους γύρω σας.