Τα φετινά Χριστούγεννα, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, θα είναι εντελώς διαφορετικά. Κι αυτό το γνωρίζουμε πια όλοι. Μέχρι και ο Αγιος Βασίλης! Το μαρτυρούν τα γράμματα που λαμβάνει από τους μικρούς του φίλους, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, που έχουν προσαρμόσει τις ευχές και τα «θέλω» τους στη νέα δύσκολη πραγματικότητα.

Ακόμα όμως και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δικαίωμα των παιδιών όλου του κόσμου στην κατ’ εξοχήν δική τους γιορτή, τη γιορτή των Χριστουγέννων, παραμένει αδιαπραγμάτευτο. Είναι αλήθεια ότι ο Χάρτης των Δικαιωμάτων του Παιδιού δεν έχει κάποια ειδική διάταξη ή πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα των παιδιών στον καιρό του κοροναϊού.

Δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο νομικό που να δίνει οδηγίες στους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν, ώστε το γιορτινό σκηνικό να μη χάσει τη λάμψη του και τα παιδιά τη χαρά τούτων των ημερών. Αναμφίβολα με όποιον νομικό, δικηγόρο ή δικαστικό, συνομιλήσει κανείς για το τρίπτυχο «Χριστούγεννα – Παιδιά – Κοροναϊός» δεν θα έχει να πει πολλά με αναφορές σε κείμενα, νόμους και νομοθεσία. Ως εκ τούτου, για αυτά τα Χριστούγεννα ας αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά, κι ας τα ζήσουμε με τον καλύτερο τρόπο μαζί με τους μικρούς ή και μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της ζωής μας. «Είναι τα Χριστούγεννα στην καρδιά, που βάζουν τα Χριστούγεννα στην ατμόσφαιρα», λέει ένα από τα ομορφότερα ρητά για τις γιορτινές αυτές μέρες. Κάθε λέξη του αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο φέτος, περισσότερο από όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Με όπλο τις αναμνήσεις

 

Ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές δυσκολίες. Ανεξάρτητα από τις μικρές ή μεγαλύτερες βόλτες, πάντα με τη χρήση μάσκας και τις αναγκαίες αποστάσεις προστασίας. Ανεξάρτητα από τις αγκαλιές, που θα λείψουν σε όλους, όχι μόνο στους μικρούς, αλλά και στους μεγάλους (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, νονοί, αγαπημένα πρόσωπα από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον). Υπάρχει ένα μεγάλο «όπλο», που δεν είναι άλλο από τις όμορφες αναμνήσεις!

Με αυτόν τον τρόπο, αντλώντας «πρώτη ύλη» από τις αναμνήσεις περασμένων ετών, θα βοηθήσουμε τα παιδιά να βάλουν χρώμα και μελωδία και σε αυτά τα Χριστούγεννα, προσφέροντάς τους έτσι ένα υπέροχο «δώρο». Ενα δώρο που τους ανήκει και το αξίζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι αναμνήσεις των ευτυχισμένων γιορτών της παιδικής ηλικίας δίνουν, όπως λένε οι ειδικοί, δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπίσουν (και) τα παιδιά κάποιες δυσκολίες.

Και όπως συνηθίζουμε να λέμε στον κόσμο των μεγάλων ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Γιατί ακόμα και εν μέσω της πανδημίας, θυμίζουν οι ειδικοί, τα μηνύματα των Χριστουγέννων, όπως η αγάπη, η φιλαλληλία, η συντροφικότητα και η προσφορά είναι εδώ και παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ.

Ας κάνουμε αυτά που μπορούμε

 

Αν ρίξουμε μια ματιά προς τα πίσω, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι πράγματι ορισμένα πράγματα, όπως οι ανταλλαγές επισκέψεων σε φιλικά σπίτια, οι μεγάλες βόλτες με τους φίλους, ακόμα και τα κάλαντα, δεν είναι ίδια όπως τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι ίδια ούτε για τα παιδιά, ούτε για τους μεγάλους. Ας κρατήσουμε όμως όλα εκείνα που άλλοτε κάναμε μαζί με τα παιδιά μας τέτοιες γιορτινές μέρες και δεν είναι παρελθόν. Κι ας είναι αυτό το μήνυμα της αισιοδοξίας, που θα μας συντροφεύσει.

Είπαμε, φέτος ας αφήσουμε στην άκρη εγχειρίδια και άλλες νομικές φόρμες. Μπορούμε και φέτος, όπως και άλλες χρονιές, να φτιάξουμε δώρα μαζί με τα παιδιά μας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά, τα οποία μπορούμε να προσφέρουμε τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να απολαύσουμε την ξεκούραση και χουχούλιασμα, γιατί και αυτό είναι στο πνεύμα των ημερών. Αλήθεια, και τι δεν θα δίναμε – επίσης μικροί και μεγάλοι – να μπορούσαμε να βάλουμε λίγο από το πνεύμα των Χριστουγέννων – ακόμα και αυτών των διαφορετικών Χριστουγέννων – σε βάζα και να ανοίγουμε ένα κάθε μήνα;