Κάθε νέα μανούλα ανησυχεί για το μωρό της. Κοιμάται καλά; Του αρέσει το μπανάκι του; Έχει χορτάσει; Μάλιστα, ο προβληματισμός σχετικά με τον θηλασμό είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος μεταξύ των νέων μαμάδων που προσπαθούν να καταλάβουν αν το μωρό τους τρέφεται επαρκώς κι αν λαμβάνει μέσω του μητρικού γάλακτος όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Το μικρό σας όμως σας δείχνει με τον τρόπο του πότε είναι χορτάτο και πότε όχι.

Πώς θα καταλάβω ότι έχει χορτάσει;

 

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γαλήνια έκφραση που παίρνει το μωρό όταν έχει χορτάσει. Ένα χορτάτο μωρό θα αφήσει το στήθος της μαμάς του και ίσως κοιτάξει το πρόσωπό της και της χαμογελάσει. Έτσι, χαρούμενο, χορτάτο και ικανοποιημένο, ίσως ακουμπήσει στο στήθος σας και αποκοιμηθεί.

Επίσης, ένα μωρό που τρέφεται επαρκώς παίρνει κανονικά βάρος και συγκεκριμένα θα έχει πάρει το βάρος που έχασε μετά τον τοκετό (τα περισσότερα μωρά χάνουν περίπου το 7% του συνολικού βάρους τους και το αναπληρώνουν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες). Θα βρέχει συνήθως περίπου 6 πάνες την ημέρα με διάφανα ή αρκετά ανοιχτόχρωμα ούρα και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του θα κάνει κιτρινόχρωμα κακά τρεις φορές την ημέρα. Με το πέρασμα στις στερεές τροφές, τα κακά του θα περιοριστούν σε μία φορά την ημέρα. Επίσης, όταν το μωρό έχει θηλάσει αρκετά θα παρατηρήσετε ότι το στήθος σας είναι πιο μαλακό, αφού έχει φύγει το περισσότερο γάλα που το σκληραίνει.

Πώς θα καταλάβω ότι δεν έχει χορτάσει;

 

Ένα πεινασμένο νεογέννητο μπορεί να χτυπήσει τα χείλη του ή να κάνει κινήσεις ρουφήγματος στον ύπνο του. Εάν η μαμά δεν το ταΐσει, θα αρχίσει να βάζει στο στόμα τα χεράκια του. Εάν η μαμά εξακολουθεί να μην το παρατηρεί, θα αρχίσει να κουνιέται και να προσπαθεί να σηκωθεί ψάχνοντας μια θηλή και αν αυτό δεν λειτουργεί, το μωρό θα αρχίσει να κλαίει. Το κλάμα μπορεί να είναι ένα καθυστερημένο σημάδι πείνας.

Όταν το μωρό δεν πίνει αρκετό γάλα θα παρατηρήσετε ότι το στήθος σας δεν γίνεται πιο μαλακό μετά τον θηλασμό και ότι το μωρό έχει ξηρό στόμα και μάτια. Επίσης, σπάνια θα το ακούτε να καταπίνει και δεν θα το βλέπετε ικανοποιημένο, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο θηλασμός διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Το μωρό θα χάνει βάρος, θα βρέχει λιγότερες από 6 πάνες την ημέρα με κιτρινόχρωμα σχετικά ούρα, ενώ τα κακά του θα είναι σκουρόχρωμα και μικρά μετά τις πέντε πρώτες ημέρες. Όποια και αν είναι η ένδειξη, θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και στη συνέχεια μπορείτε να ζητήσετε από τη μαία σας να σας καθοδηγήσει.

*Σε περίπτωση που ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, έχετε υπόψη ότι είναι πιθανό να το παρακάνετε με την ποσότητα, αφού η ροή από το μπουκάλι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περνά από τη θηλή. Μια καλή οδηγία είναι να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα μετά από κάθε δέκα ρουφηξιές του μωρού σας.