Από τη μία η πανδημία του κοροναϊού που έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή όλων μας και από την άλλη οι καθιερωμένες ανησυχίες που έχουμε όλες οι μαμάδες, δεν είναι περίεργο να νιώθετε πιεσμένη αυτήν την περίοδο. Αν, λοιπόν, αισθάνεστε ότι το στρες σας έχει «χτυπήσει κόκκινο», είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να βρίσκετε ηρεμία. Η διατροφή παίζει και αυτή τον ρόλο της, αφού μπορεί να σας αποφορτίσει.

Οι τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες

 

*Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση του άγχους λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, αλλά και της ικανότητάς της να αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης.

*Γαλοπούλα, βρώμη, μπανάνα

Αποτελούν καλές πηγές του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη στο σώμα και μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το στρες.

*Αυγά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα

Παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αμινοξέων που παράγουν τους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και σεροτονίνη. Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη συνδέονται με καλή ψυχική υγεία.

*Σολομός

Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, ο σολομός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους προωθώντας την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

*Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που φαίνεται να ανακουφίζει τα συμπτώματα άγχους.

*Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και τα επίπεδα άγχους.

*Χαμομήλι

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι είναι αποτελεσματικό χαλαρωτικό και βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας. Μια μικρή έρευνα του περιοδικού «Phytomedicine» διαπίστωσε ότι η συστηματική κατανάλωση χαμομηλιού μειώνει τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (μίας από τις πιο κοινές αγχώδεις διαταραχές). Μάλιστα, έρευνες έδειξαν ότι η δράση του χαμομηλιού ξεπερνάει το φαινόμενο του placebo, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η χαλαρωτική τελετουργία δεν βοηθάει τη δραστικότητά του.

*Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση να βοηθούν στην ανακούφιση από το στρες.

*Νερό

Όταν δεν καταναλώνετε αρκετό νερό, ο όγκος του αίματός σας πέφτει και η καρδιά πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για να σας κρατήσει λειτουργικούς. Έτσι, αν νιώθετε ήδη αποδυναμωμένοι, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν μείνετε χωρίς νερό. Όταν νιώθετε διψασμένοι, σημαίνει ότι είμαστε ήδη 2% αφυδατωμένοι, οπότε δεν πρέπει να φτάνετε σε αυτό το σημείο.

*Οι παραπάνω τροφές δεν είναι «μαγικές», δηλαδή δεν πρόκειται να καταπολεμήσουν αυτόματα το στρες, αλλά βοηθούν όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις συνταγογραφούμενες αγωγές κατά του άγχους και αν νιώθετε το στρες να σας κατακλύζει καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή.