Αποχαιρετώντας –επιτέλους- το 2020, με τα παιδιά να λαχταράνε μια επίσκεψη στην παιδική χαρά και την ελπίδα όμως για ένα καλύτερο αύριο να παραμένει λαμπερή, αποφάσισα να δω την… ιδιαίτερη χρονιά που μας πέρασε με άλλο μάτι. Μιλώντας με αγαπημένα πρόσωπα, διαπίστωσα πως όλοι μας έχουμε κάτι κοινό: Μέσα στον εγκλεισμό, την πίεση και την αβεβαιότητα, βρεθήκαμε να αναθεωρούμε την ίδια την καθημερινότητά μας, αυτή που μέχρι τώρα λαμβάναμε ως δεδομένη, και να ονειρευόμαστε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον. Και, ίσως για πρώτη φορά, προσπαθώντας μόνοι αλλά και όλοι μαζί, να συνειδητοποιήσαμε το πραγματικό μέγεθος των καθημερινών πράξεών μας. Δεν αξίζει, λοιπόν, τα φετινά μας resolutions να είναι διαφορετικά;

Διάβασμα, γυμναστήριο και… σωτηρία του πλανήτη

Τι θέλω να πω: Κάθε χρόνο, η διαβόητη λίστα με τις δεσμεύσεις μας για τη νέα χρονιά περιστρέφεται γύρω από την αυτοβελτίωση. Και καλά κάνει. Κάθε μικρή κίνηση καλής θέλησης προς τον εαυτό μας, είναι ευκταία και καλοδεχούμενη.

Όμως γνωρίζοντας πλέον καλά ότι σχεδόν κάθε μας πράξη έχει αντίκτυπο επάνω στον πλανήτη (το λεγόμενο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα») και ότι κάθε πληγή που ανοίγουμε στη γη επιστρέφει για να μας ανταποδώσει το χτύπημα με τη μορφή της κλιματικής αλλαγής, τα resolutions μας θα πρέπει σιγά-σιγά να γίνουν και πιο… environmentally friendly. Από τον περιορισμό των πλαστικών μας απορριμμάτων, μέχρι την αντικατάσταση των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών με ενεργειακά αποδοτικότερες, όπως οι «έξυπνες» λευκές συσκευές Grundig, υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο κάτω-κάτω, το κλισέ ισχύει: Πάνω από όλα η υγεία, όλων μας και κυρίως των παιδιών μας. Η υγεία τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη του πλανήτη που τα φιλοξενεί.

Με αυτά τα κριτήρια, λοιπόν, έφτιαξα τη δική μου λίστα. Ίσως σε αυτή να βρείτε κάτι που θέλετε να υιοθετήσετε και εσείς. Ή ίσως εμπνευστείτε για τα δικά σας, εντελώς διαφορετικά resolutions. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας όλοι μαζί, θα καταλήξουμε να αλλάζουμε και τον κόσμο. Προς το καλύτερο.

1. Αλλάζουμε το μικρό και το μεγάλο μας σπίτι

 

Πριν περάσουμε στα μεγαλεπήβολα, ας ξεκινήσουμε από τα μικρά, πρακτικά, αλλά και πολύ αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα από το νερό, το ρεύμα και τα καύσιμα που καταναλώνουμε για να κρατήσουμε το σπίτι μας ζεστό -με όλες τις έννοιες. Το τελικό κόστος τους δεν είναι αυτό που βλέπουμε στους λογαριασμούς μας, αλλά εκείνο που επιβαρύνει εντέλει τον πλανήτη και το οποίο κληρονομούν οι επόμενες γενιές. Για αυτό και αποφάσισα να αρχίσω ίσως από την πιο σημαντική μου απόφαση για τη νέα χρονιά, αλλά και για τις επόμενες: Τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του σπιτιού μου.

Την αρχή την έκανα ήδη, αντικαθιστώντας τις παλιές μου, ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες. Για το σκοπό αυτό, επέλεξα προϊόντα της εταιρείας Grundig, γνωρίζοντας ότι η γερμανική φιλοσοφία της δεν αντανακλάται μόνο στο ντιζάιν και την ποιότητα, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν οι συσκευές της. Ευχάριστη έκπληξη, τα «έξυπνα» χαρακτηριστικά τους, που τους επιτρέπουν να λειτουργούν… σχεδόν μόνες τους.

 

Πλέον, το πλυντήριό μας καταλαβαίνει μόνο του την ποσότητα και τους τύπους υφασμάτων στην πλύση και επιλέγει αυτόματα το κατάλληλο πρόγραμμα, το στεγνωτήριο είναι ευγενικό προς τα ρούχα των παιδιών και ξέρει πότε να σταματήσει για να μην σπαταλά άσκοπα ενέργεια και το ψυγείο μας κρατά φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι ο μικρός να πειστεί να φάει επιτέλους το μήλο του. Τώρα το μόνο που μου μένει είναι να εφαρμόσω μικρές -αλλά καίριες- αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες,  όπως το σβήσιμο των φώτων ακριβώς τη στιγμή που δεν μας χρειάζονται πια.

2. Ας κάνουμε κάθε μέρα από κάτι καλό

Μια πράξη ευγένειας την ημέρα μπορεί να μην… κάνει πέρα τον γιατρό, όμως μπορεί να γίνει το φάρμακο για την καθημερινότητα τόσο των ανθρώπων που βοηθάμε, όσο και τη δική μας. Και, φυσικά, δίνει το καλύτερο μάθημα ενσυναίσθησης και αλτρουισμού στα μικρά μας, που μπορούν από πολύ νωρίς να συμμετέχουν σε αυτές.

3. Ο έρωτας (για τη φύση) περνά από το στομάχι

Για να κρατήσουμε τα παιδιά μας υγιή και χαρούμενα σε βάθος χρόνου, δεν αρκεί το περιεχόμενο του πιάτου τους να είναι υγιεινό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να είναι και «βιώσιμο». Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, με τη μεσογειακή πυραμίδα που τη συνοδεύει, είναι μια πολύ καλή αρχή: Δίνοντας την έμφαση στα λαχανικά και περιορίζοντας το κόκκινο κρέας όσο το δυνατόν περισσότερο, κάνουμε καλό στον οργανισμό τους αλλά και στον πλανήτη. Μια καλή αρχή που εμείς κάναμε ήδη στο σπίτι, είναι ο ορισμός μίας ημέρας την εβδομάδα κατά την οποία οι τροφές μας θα είναι απαλλαγμένες από κρέας. Για να πειστούν τα παιδιά μου να δοκιμάσουν καινούργια λαχανικά, μερικές φορές προετοιμάζω δύο εναλλακτικά γεύματα -και τα μαγειρεύω ταυτόχρονα χάρη στη λειτουργία Divide & Cook του έξυπνου φούρνου της Grundig, που διαιρείται σε δύο εντελώς ξεχωριστές ζώνες και μαγειρεύει τέλεια ακόμη και φαγητά που απαιτούν εντελώς διαφορετικούς χρόνους και θερμοκρασίες ψησίματος.

4. Όνειρα χειμερινής νυκτός

Τις μέρες που πέρασα στο σπίτι, αναπόφευκτα έκανα τους δικούς μου μικρούς και μεγάλους απολογισμούς. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων: Η οικογένειά μου είναι σίγουρα το κυριότερο, η δουλειά μου ανήκει επίσης σε αυτά, οι άνθρωποι που αγαπώ και με αγαπάνε, τα πιο πολύτιμα δώρα της ζωής μου. Όμως για όλους μας υπάρχουν μικρά και μεγαλύτερα όνειρα που κάπου έμειναν πίσω, αδυνατώντας να χωρέσουν στις χαραμάδες του ελεύθερου χρόνου μας.

Συνειδητοποίησα, λοιπόν, δύο πράγματα: Πρώτον, πάντα θα είμαι πιεσμένη. Και δεύτερον, αν περιμένω την κατάλληλη στιγμή, δεν θα πραγματοποιήσω ποτέ καμία από τις ευχές μου για το μέλλον. Έτσι, αποφάσισα ότι αντί να χαρίζω στον εαυτό μου έστω και αυτές τις ελάχιστες στιγμές απραξίας, θα αξιοποιώ κάθε χρονικό «παραθυράκι» με δημιουργικές δραστηριότητες. Οι πρώτες σελίδες του διηγήματός μου έχουν ήδη γραφτεί και δεν πειράζει ακόμη και αν δεν τις διαβάσει ποτέ κανένας.

5. Διπλές ζωές

Όχι, δεν αναφέρομαι σε τίποτα… ύποπτο. Μιλάω για όλα αυτά τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, μόνο και μόνο για να πεταχτούν στα σκουπίδια μετά από τα λίγα λεπτά ζωής τους. Καλαμάκια, πλαστικές σακούλες, συσκευασίες, ακόμη και ορισμένα είδη προσωπικής υγιεινής, καταδικασμένα σε… πρόωρο θάνατο, μπορούν να αντικατασταθούν πολύ εύκολα από επαναχρησιμοποιούμενα «ξαδερφάκια» τους, πιο ευγενικά προς τη φύση. Και πολλά από αυτά συμβαίνει να είναι πολύ πιο εμφανίσιμα, αλλά και λιγότερο επιβλαβή προς τον οργανισμό μας.

Τα φετινά μας resolutions μπορούν να αλλάξουν πολλά περισσότερα από την καθημερινότητά μας. Και αυτό είναι το καλύτερο κίνητρο για να τα τηρήσουμε.

Πλέον, μπορούμε να βρούμε όλες τις υπερσύγχρονες λευκές συσκευές Grundig αποκλειστικά στα καταστήματα Κωτσόβολος.