Οι στιγμές εκτεταμένης ανησυχίας ή άγχους συγκαταλέγονται στα καθημερινά δεδομένα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν και αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας, το αίσθημα έντονου θυμού, απογοήτευσης ή και πανικού είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διάθεση, ακόμα κι αν έχουν περάσει αρκετές ώρες από το συμβάν που το προκάλεσε.

Το εξουθενωτικό αίσθημα του πανικού

Ειδικά το αίσθημα πανικού, μπορεί να γίνει εξουθενωτικό, αφού δεν επηρεάζει μόνο την διάθεσή σας αλλά και την ικανότητα να συγκεντρωθείτε στις υποχρεώσεις σας, κάνοντας την καθημερινότητα ακόμα πιο δύσκολη.

Η ψυχραιμία σε αυτές τις φάσεις είναι σωτήρια, μπορεί όμως να είναι πιο δύσκολο από αυτό που νομίζουμε. Ο τρόπος να ηρεμήσετε στην στιγμή απαιτεί καθημερινή εξάσκηση με στόχο την εξοικείωσή σας με στρατηγικές που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το αίσθημα πανικού. Αυτές περιλαμβάνουν:

*Κατονομάστε τα συναισθήματά σας

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να παραδεχθεί ότι αισθάνεστε θυμωμένοι, ανήσυχοι ή πανικόβλητοι. Όταν επισημαίνετε όλα όσα αισθάνεστε, αφήνετε τον εαυτό σας να τα εκφράσει, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της έντασής τους.

Μέρος του άγχους ή του θυμού αποτελούν οι παράλογες σκέψεις που δεν έχουν απαραιτήτως νόημα. Οι παράλογες σκέψεις είναι συνήθως αυτό που ονομάζουμε συχνά το «χειρότερο σενάριο», που μπορεί να σαμποτάρει την ομαλή έκβαση των σχεδίων μας.

*Βαθιές ανάσες

Η σταθερή και βαθιά αναπνοή αποτελεί την πρώτη και ίσως πιο αποτελεσματική τεχνική για την άμεση μείωση του θυμού και του άγχους. Όταν θυμώνουμε ή νιώθουμε ανήσυχοι, τείνουμε να παίρνουμε γρήγορες και ρηχές ανάσες, προκαλώντας ένα συνεχόμενο μοτίβο ανατροφοδότησης στον εγκέφαλό σας, που ενισχύει τελικά την αντίδραση «φυγής» ή «πάλης».

Για αυτό θα ήταν καλό να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες αργά, καθώς αυτές λειτουργούν ηρεμιστικά και καταπραϋντικά.

*Οραματιστείτε την ψυχραιμία

Αφού ολοκληρώσετε τις παραπάνω πρακτικές, δοκιμάστε να κλείσετε τα μάτια και να οραματιστείτε τον εαυτό σας ήρεμο και με πλήρη ψυχραιμία. Δείτε το σώμα σας χαλαρό και φανταστείτε τον εαυτό σας να διαχειρίζεται στρεσογόνες καταστάσεις, παραμένοντας όμως ψύχραιμος και συγκεντρωμένος.

Δημιουργώντας αυτήν την νοητή εικόνα της προσωπικής σας ψυχραιμίας, έχετε την ευκαιρία να ανατρέξετε σε αυτήν, κάθε φορά που αισθάνεστε εκτός ελέγχου.