Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε τον νέο ιό να «κλέψει» τη μαγεία των αγαπημένων μας γιορτών, των Χριστουγέννων. Το αντίθετο, τώρα είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τις ώρες που είμαστε σπίτι μαζί με τα παιδιά.

Το πρόγραμμα λοιπόν των περισσοτέρων είναι διαφορετικό φέτος, αφού μένουμε σπίτι και περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας. Μαζί με εμάς, βέβαια, επηρεάζονται και τα παιδιά που όπως και εμείς, έτσι και αυτά έχουν κληθεί να βγουν εκτός του συνηθισμένου προγράμματος και να ακολουθήσουν μια εντελώς νέα ρουτίνα.

Ναι, αυτή η νέα – και κατά τα άλλα ασυνήθιστη – ρουτίνα μάς περιορίζει στο σπίτι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μας κρατά κοντά και στην τρυφερή αγκαλιά της οικογένειάς μας. Φυσικά, η παύση των αγαπημένων μας δραστηριοτήτων δημιουργεί ένα κλίμα δυσφορίας, η χαρά όμως των παιδιών στη σκέψη ότι έχουν περισσότερο κοινό χρόνο με τους γονείς τους δεν κρύβεται.

Και κάνει και εμάς να βλέπουμε ακόμα και τις δυσμενείς συνθήκες λίγο πιο αισιόδοξα, λίγο πιο φωτεινά, λίγο πιο απλά, όπως ακριβώς κάνουν οι μικροί μας φίλοι.

Αν ρωτήσετε τα παιδιά τι κάνουν με τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, σίγουρα θα έχουν μια λίστα από επιλογές, τις οποίες μπορεί να απολαύσουν μόνα τους ή και με την παρέα της υπόλοιπης οικογένειας. Αν πάλι έχουν «ξεμείνει» από επιλογές, μπορείτε να τα βοηθήσετε προτείνοντας τα παρακάτω:

«Ξεφύγετε» από τα έτοιμα

Το παιχνίδι αποτελεί τη σημαντικότερη δουλειά των παιδιών κι όχι αδίκως, αφού τα ψυχαγωγεί με τον καλύτερο τρόπο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πολύπτυχη ανάπτυξή τους. Για να διασκεδάσετε αυτήν τη φορά, αφήστε τα έτοιμα παιχνίδια στην άκρη και αναζητήστε την αστείρευτη φαντασία των παιδιών.

Ενθαρρύνετέ τα  να πλάσουν με τον νου τους μια φανταστική ιστορία και χρησιμοποιήστε κάθε δωμάτιο ή ξεχωριστό χώρο ως σκηνικά της ιστορίας που θα εξελιχθεί.

Αφήστε το να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και εσείς ακολουθήστε το για να… μετατραπείτε από μαμά και μπαμπάς σε πολύτιμος σούπερ ήρωας βοηθός. Βοηθήστε το παιδί να φτιάξει το δικό του σενάριο, που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή για να διατηρήσετε το μυστήριο και το ενδιαφέρον όλης της οικογένειας στα ύψη.

Και δεν σταματάτε εκεί…

Μπορείτε να εμπλουτίσετε την ιστορία σας με τις πρωτότυπες δημιουργίες των παιδιών. Μερικές ξυλομπογιές ή μαρκαδόροι, πολύχρωμα χαρτόνια ή χάρτινες κούτες είναι αρκετά για να κατασκευάσουν τα δικά τους στολίδια και τις μοναδικές χριστουγεννιάτικες κάρτες που θα μπορούν να αφήσουν κάτω από το δέντρο για να τις δει και ο Αγιος Βασίλης.

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και προτείνετέ τους εναλλακτικές ιδέες, καθώς όταν τα παιδιά πλήττουν αναζητούν κάτι νέο, σηματοδοτώντας την κατάλληλη ευκαιρία για να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά τους.

Σινεμά στο σπίτι

Τα κρύα βράδια του χειμώνα είναι ιδανικά για σινεμά… στον ζεστό καναπέ του σπιτιού. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό για να «σπάσετε» τη μονοτονία, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε έναν μαραθώνιο ταινιών, όπου κάθε βράδυ θα επιλέγει και ένα διαφορετικό μέλος της οικογένειάς σας ποια ταινία θα δείτε.

Το family movie nights είναι ιδανικό για ολόκληρη την οικογένεια, αφού το παιδικό σινεμά είναι και για μεγάλους.

Ιδανική επιλογή για την περίοδο των γιορτών είναι το «Just in Time for Christmas» αλλά και το «A Christmas Melody». Αν πάλι θέλετε κάτι διαφορετικό, οι «Ταξιδιώτες της συμφοράς» θα σας παρασύρουν σε μια περιπέτεια γεμάτη σκανταλιές και γέλιο. Καθίστε αναπαυτικά στο σαλόνι σας και μην ξεχάσετε τα σπιτικά ποπ κορν.

Παιδιά.. back to classics

Τα επιτραπέζια αποτελούν έναν θαυμάσιο τρόπο για να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας με τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν έχουν μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά βοηθούν τα παιδιά να εκτονώσουν με τρόπο υγιή τις ανταγωνιστικές τάσεις τους.

Η αναγνώριση των γραμμάτων, των αριθμών και των χρωμάτων, η καταμέτρηση, η ομαδοποίηση, η επιδεξιότητα, η σύνθετη σκέψη και η όξυνση των αντανακλαστικών αποτελούν μερικές από τις δεξιότητες που μπορούν να ενισχύσουν, δίχως να το συνειδητοποιήσουν, αφού διασκεδάζουν μαζί σας.

Με γνώμονα τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μην παραμείνετε μόνο στα παιχνίδια γνωστικού τύπου. Η φύση σχεδόν κάθε επιτραπέζιου προάγει την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση και την κοινωνικότητα των παιδιών.

Ταυτόχρονα, ενισχύουν την ικανότητα εστίασης του παιδιού, αφού το ενθαρρύνουν με τον καλύτερο τρόπο να επιμηκύνει τη διάρκεια συνεχούς απασχόλησης με κάτι συγκεκριμένο.

Οι κλασικές επιλογές, όπως είναι το φιδάκι, είναι συναρπαστικές, καθώς περνούν στα παιδιά βαθύτερα μηνύματα για τη ζωή, όπως το ότι η τύχη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο προς το χειρότερο, αλλά κυρίως προς το καλύτερο.

Επιπλέον, τα επιτραπέζια διέπονται από κανόνες, βοηθώντας το παιδί να πλοηγηθεί σε ένα σύνθετο και περίπλοκο περιβάλλον, όπως είναι το πραγματικό. Ακολουθώντας τους κανόνες του παιχνιδιού, μαθαίνουν να μένουν εντός των (πραγματικών) ορίων, εξερευνώντας με ασφάλεια και μερική αυτονομία τον κόσμο όπου μεγαλώνουν.

Οταν κερδίζουν, πετούν από χαρά και το ηθικό τους ενισχύεται, ενώ, όταν χάνουν, μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται το αρνητικό αίσθημα της ήττας αλλά και τι πρέπει να κάνουν για να επιτύχουν στην επόμενή τους προσπάθεια. Πολύ περισσότερο καταλαβαίνουν από νωρίς πώς να διαχειρίζονται στιγμές της καθημερινής ενήλικης ζωής με τρόπο ωφέλιμο και παραγωγικό.

Μαθαίνουν πώς να βελτιώνονται διαρκώς και να γίνονται καλύτεροι στους ρόλους που αναλαμβάνουν κάθε φορά, όπως εκείνος του μαθητή, του φίλου και μετέπειτα του συναδέλφου, ακόμα και της μαμάς ή του μπαμπά.

Μην ξεχνάτε και το διάβασμα παιδικών βιβλίων

Τι πιο ωραίο να κλείσει η βραδιά λίγο πριν κοιμηθεί με τη συντροφιά μιας αγαπημένης χριστουγεννιάτικης ιστορίας που είτε θα του διαβάσετε εσείς είτε θα ζητήσετε να σας τη διαβάσει αυτό, αν είναι σε ηλικία όπου ξέρει να διαβάζει.