Ο τρόπος με τον οποίο ταΐζετε το νεογέννητό σας είναι η πρώτη απόφαση διατροφής που λαμβάνετε για το παιδί. Ενώ οι νέες μανούλες κυμαίνονται ανάμεσα σε δύο επιλογές, εκείνη του θηλασμού και εκείνη της φόρμουλας, το πάγιο ερώτημα είναι αν έχει φάει αρκετά ή αν έχει χορτάσει το μωρό.

Πόσο συχνά τρώει το νεογέννητο;

Το νεογέννητό σας θα θηλάζει περίπου 8 έως 12 φορές την ημέρα κατά τις πρώτες εβδομάδες. Στην αρχή, οι μητέρες μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν το θηλασμό 10–15 λεπτά σε κάθε στήθος και στη συνέχεια να προσαρμόσουν το χρόνο όπως απαιτείται.

Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται κατ ‘απαίτηση (όταν το μωρό σας πεινά), το οποίο είναι γενικά κάθε 1-3 ώρες. Καθώς τα νεογέννητα μεγαλώνουν, θα θηλάζουν λιγότερο συχνά. Τα νεογέννητα μωρά που λαμβάνουν φόρμουλα πιθανότατα θα χρειαστούν περίπου 2-3 ​​ουγγιές κάθε 2-4 ώρες.

Πώς θα καταλάβετε ότι πεινάει;

Τα σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν ότι το μωρό πεινάει, περιλαμβάνουν:

  • Κουνάει το κεφάλι του από πλευρά σε πλευρά.
  • Ανοίγει το στόμα του.
  • Βγάζει έξω από το στόμα την γλώσσα του.
  • Κάνει γροθιές τα χέρια του και τα βάζει στο στόμα του.

Δεν είναι απαραίτητο να ορίσετε εξαρχής ένα πρόγραμμα σίτισης, μιας και αυτό μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού. Τα μωρά γνωρίζουν (και θα ενημερώσουν τους γονείς τους) πότε πεινούν και πότε είχαν αρκετό.

Έχει φάει αρκετά;

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα αν φαίνεται ικανοποιημένο, παράγει περίπου έξι έως οκτώ υγρές πάνες την ημέρα, έχει τακτικές κινήσεις του εντέρου, κοιμάται καλά, είναι σε εγρήγορση όταν ξυπνά και αυξάνει το βάρος του.

Όταν το μωρό είναι αναστατωμένο, κλαίει και φαίνεται πεινασμένο, τότε πιθανότατα να μην έφαγε αρκετά.