Η διαδικασία του θηλασμού του νεογέννητου σας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ίσως το πιο σημαντικό, το μητρικό γάλα είναι η τέλεια τροφή για το πεπτικό σύστημα του μωρού. Έχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα νεογέννητο, και όλα τα συστατικά του χωνεύονται εύκολα.

*Θηλασμός και αντισώματα

Επίσης, το μητρικό γάλα έχει αντισώματα που βοηθούν στην προστασία των μωρών από πολλές μολυσματικές ασθένειες, όπως είναι η διάρροια και οι αναπνευστικές λοιμώξεις. Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ιατρικά προβλήματα όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το άσθμα και οι αλλεργίες.

Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες ένα παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

*«Καίει» θερμίδες

Ο θηλασμός είναι ιδανικός και για τις μητέρες. «Καίει» θερμίδες κι έτσι η νέα μαμά, μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα στο φυσιολογικό της βάρος. Ο θηλασμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί επίσης να προστατεύσει τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο των ωοθηκών.

Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να τρώνε περισσότερο και μπορεί να θέλουν να αγοράσουν σουτιέν και μαξιλάρια θηλασμού ή εξοπλισμό που θα τις βοηθήσει στο έργο τους.

*Καλύπτει συναισθηματικές ανάγκες

Ο θηλασμός ικανοποιεί μια ποικιλία συναισθηματικών αναγκών τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά, καθώς η επαφή με το δέρμα μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας.

Ταύτοχρονα η παροχή πλήρους θρέψης μπορεί να βοηθήσει μια νέα μητέρα να αισθανθεί σίγουρη για την ικανότητά της να φροντίζει το μωρό της.

*Μεγάλη δέσμευση

Ο θηλασμός απαιτεί μεγάλη δέσμευση από μια μητέρα. Μερικές νέες μητέρες αισθάνονται δεσμευμένες από τις απαιτήσεις ενός νεογνού που θηλάζει. Επειδή το μητρικό γάλα χωνεύεται εύκολα, τα μωρά που θηλάζουν τείνουν να τρώνε πιο συχνά από τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα.

Αυτό μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά δεν θα διαρκέσει για πολύ, μιας και σύντομα τα μωρά θα ξεκινήσουν να κοιμούνται περισσότερες συνεχόμενες ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας.