Χαρακτηριστικό των νηπίων είναι ότι πάντα βρίσκονται σε κίνηση. Τα παιδιά από τον πρώτο έως και τον τρίτο χρόνο της ζωής τους κυριολεκτικά απομακρύνονται από την παιδική ηλικία αναζητώντας νέες περιπέτειες και φυσικά την εξερεύνηση. Μαθαίνουν να μιλούν, να περπατούν και να τρέχουν, και να επιβεβαιώνουν την ανεξαρτησία τους. Για πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, η εξερεύνηση αποτελεί κοινό αίτημα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η εξερεύνηση του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου – φυσικά με επίβλεψη – είναι σημαντική για τη συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Μαθαίνουν περισσότερα για τον κόσμο και πώς λειτουργεί.

Η εξερεύνηση δίνει επίσης στα νήπια την ευκαιρία να εργαστούν σε σημαντικές κινητικές δεξιότητες. Ανεξάρτητα από το εάν κλωτσάει μια μπάλα ή ανεβαίνει σκάλες, μπορεί να επιμείνει μέχρι να τα καταφέρει σωστά. Κάτι τέτοιο όχι μόνο προσθέτει δεξιότητες, αλλά ενισχύει την αίσθηση της εμπιστοσύνης και της ικανότητάς τους.

Tips για ασφαλή εξερεύνηση

Η ασφαλής εξερεύνηση, περιλαμβάνει:

*Επίβλεψη αλλά όχι παρέμβαση

Δώστε προσοχή στις προτροπές σας να βοηθήσετε. Αφού δώσετε τα υλικά που χρειάζεται το παιδί σας, καταπολεμήστε την επιθυμία για υπερβολική διαχείριση της δραστηριότητας.

*Διόρθωση όταν είναι απαραίτητη

Εάν το παιδί σας κάνει κάτι επικίνδυνο, ανθυγιεινό ή καταστροφικό ενημερώστε το ήπια για τη σωστή χρήση του αντικειμένου. Προσπαθήστε να μην αντιδράτε πιο έντονα από ό, τι απαιτεί η κατάσταση.

*Η δύναμη της ενθάρρυνσης

Τα παιδιά συχνά θέλουν να εξετάζουν καθημερινά αντικείμενα που οι περισσότεροι αγνοούμε.Ενθαρρύνετέ τα να αγγίξουν τον φλοιό του δέντρου, να εξετάσουν τα κλαδιά, να παρακολουθήσουν τις αράχνες ή να κοιτάξουν τα χρώματα των φώτων και τις πινακίδες του καταστήματος, το άνοιγμα και το κλείσιμο των πορτών ρολογιού και οτιδήποτε τραβά το βλέμμα τους.