Το άγχος μπορεί να σας εξαντλήσει ψυχικά και να έχει πραγματικές επιπτώσεις και για το σώμα σας. Μπορείτε όμως να μάθετε να το διαχειρίζεστε σωστά, ακολουθώντας ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν πριν να σας «βλάψει» σοβαρό.

Τι προκαλεί το στρες;

Το στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, να επιδράσει αρνητικά στο ανοσοποιητικό σας σύστημα ή ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το στρες όμως, μπορεί να αφήσει τα σημάδια του και στην επιδερμίδα του προσώπου.

Το ξηρό δέρμα, οι ρυτίδες αλλά και η ακμή αποτελούν μερικούς από τους τρόπους που μπορεί να εκδηλωθεί. Το χρόνιο στρες μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο με δύο τρόπους. Πρώτον, οι ορμόνες που απελευθερώνει το σώμα όταν αισθανόμαστε άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε κατά τα άλλα φυσιολογικές αντιδράσεις, που επηρεάζουν όμως αρνητικά την επιδερμίδα.

Δεύτερον, το αίσθημα άγχους μπορεί να οδηγήσει σε κακές «συνήθειες» οπως το τρίξιμο των δοντιών ή και το δάγκωμα των χειλιών.

Τρεις μέθοδοι διαχείρισης

Οι ακόλουθες στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ψυχική σας αντοχή για να διαχειριστείτε και τελικά να μειώσετε το καθημερινό στρες.

*Συναισθηματική συνειδητοποίηση

Η ψυχική αντοχή βασίζεται στην συναισθηματική συνειδητοποίηση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αντιληφθείτε τα συναισθήματά σας όπως και γιατί τα αισθάνεστε.

Ορισμένες φορές αισθανόμαστε συγκλονισμένοι με τα συναισθήματά μας, και αυτό μπορεί να μας φοβίσει και να μας «αφοπλίσει». Όταν γνωρίζουμε τον λόγο που νιώθουμε ανήσυχοι, έχουμε ταυτόχρονα πολύτιμες πληροφορίες για τα βήματα που θα πρέπει να κάνουμε ώστε να επιλύσουμε την κατάσταση.

*Βάλτε την διασκέδαση σε πρώτο πλάνο

Είναι σημαντικό να βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα και την διασκέδαση. Σκεφθείτε από το προηγούμενο βράδυ τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα και αφιερώστε λίγο χρόνο σε δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς η δημιουργικότητα μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος μας και να παραμείνουμε ψύχραιμοι.

Ξεκινήστε λοιπόν, την ημέρα σας με κάτι που θέλετε να κάνετε, όπως είναι η γυμναστική κι έπειτα συνεχίστε με όλα όσα προέχουν.

*Gardening

Η κηπουρική είναι γνωστή για τα οφέλη της στην ψυχική υγεία. Είτε πρόκειται για τις γλάστρες στο μπαλκόνι είτε για τον κήπο σας, η φροντίδα των φυτών σας μπορεί να αποτελέσει πηγή χαλάρωσης και ανακούφισης από το άγχος.

Η έκθεση στον ήλιο, η επαφή με το χώμα και τα λουλούδια είναι αρκετή για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε πιο ήρεμοι ενώ οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που πραγματοποιείτε όσο φροντίζετε τα φυτά σας, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να κάνει ένα διάλειμμα από τις καθημερινές υποχρεώσεις και τα αμέτρητα emails.