Εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί για τα πολλά οφέλη του γέλιου στην ζωή, με μελέτες να αποδεικνύουν ότι μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο, να ενισχύσει το αίσθημα της ευτυχίας, ακόμα και να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμού.

Γέλιο.. η νέα «υπερδύναμη»

Η θετική ψυχολογία ορίζει το γέλιο και την αίσθηση του χιούμορ ως ένα από τα 24 βασικά δυναμικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Ένας ακόμη λόγος που έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα με τα οφέλη που απολαμβάνουμε όταν γελάμε είναι και η μείωση του καθημερινού στρες.

Το χαμόγελο είναι κάτι που δεν θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά μας, ανεξάρτητα από το πόσο σύνθετο μπορεί να είναι το πρόγραμμά μας. Το γέλιο είναι ο ισχυρός «σύμμαχός» μας και οι λόγοι πίσω από αυτό είναι αρκετοί.

Μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν

Μπορείτε να «εντάξετε» περισσότερο γέλιο στην καθημερινότητά σας με τις ακόλουθες πρακτικές:

*Γελάστε στις… απογοητεύσεις

Τα ατυχή συμβάντα και οι απογοητεύσεις είναι πράγματα που όλοι έχουμε γευτεί και δυστυχώς δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε πάντα. Αντί να παραπονιέστε για τα αρνητικά που μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά, δοκιμάστε να γελάσετε μαζί τους, καθώς τα αφηγείστε στους φίλους σας.

Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζετε ακόμα και τις αρνητικές καταστάσεις πιο αισιόδοξα, γεγονός που θα σας επιτρέπει να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση πιο γρήγορα.

*Γελάστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Είναι σημαντικό να βλέπετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, καθώς περνάτε καλά μαζί τους και το σημαντικότερο… χαμογελάτε. Ακόμα και το πρόγραμμά σας είναι πιεσμένο, ακόμα και είστε γεμάτοι ένταση από τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων, το γέλιο τους είναι μεταδοτικό και σίγουρα θα φωτίσει το δικό σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο σε αυτούς, καθώς αποτελεί μια συνήθεια ιδιαίτερα σημαντική για την συναισθηματική σας υγεία και για την ψυχική σας ευημερία.

*Ακόμα και προσποιητά

Ειδικά στην αρχή μπορεί τα χαμόγελά σας να μην είναι και τόσο… φυσικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προσπάθειά σας είναι άκυρη, αφού είτε το χαμόγελό σας είναι φυσικό είτε προσποιητό απολαμβάνετε τα προαναφερθέντα οφέλη, καθώς το σώμα δεν μπορεί να αντιληφθεί την διαφορά.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι το προσποιητό χαμόγελο με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε φυσική τάση, γεγονός που θα σας βοηθήσει να τα αυξήσετε, μειώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα του άγχους.