Η ομιλία είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ορόσημα του μωρού, αλλά και ένα από τα ορόσημα που αγχώνουν περισσότερο τους γονείς. Άλλωστε, περιμένετε όλους αυτούς τους μήνες μέχρι να αρχίσει το μωρό σας να σας λέει τι υπάρχει στο μυαλό του. Όταν όμως ακούσετε τις πρώτες του λέξεις είναι μια στιγμή που θα θυμάστε για πάντα.

Πότε θα πει τις πρώτες του λέξεις;

 

 

Τα περισσότερα μωρά λένε την πρώτη τους λέξη όταν φτάνουν τα πρώτα τους γενέθλια. Ωστόσο, μερικά μωρά μπορεί να πουν την πρώτη τους λέξη νωρίτερα ή αργότερα από αυτό. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και φτάνει σε διαφορετικά ορόσημα σε διαφορετικούς χρόνους.

Περίπου εκείνη την περίοδο θα παρατηρήσετε τις αναπτυσσόμενες γλωσσικές δεξιότητες του μωρού σας, αφού θα αρχίσει να κατανοεί τι του λέτε. Στην πραγματικότητα, τα μωρά συχνά πρώτα είναι σε θέση να κατανοήσουν τον λόγο και μετά να τον εκφράσουν τα ίδια. Έτσι, εάν το μωρό σας καταλαβαίνει απλές οδηγίες («δώσε στη μαμά το κουτάλι») και γυρίζει το κεφάλι του όταν του το ζητάτε, αυτό είναι πολύ καλό σημάδι φυσιολογικής γλωσσικής ανάπτυξης.

Οι συνηθισμένες πρώτες λέξεις των μωρών περιέχουν τους ήχους «μπ», «ντ» και «μ», οι οποίοι είναι ευκολότεροι στο να τους πει το μωρό σας, οπότε οι λέξεις «μαμά» ή «μπαμπά» είναι συνήθως οι πρώτες του! Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία, με μερικά μωρά να λένε άλλες λεξούλες πριν από το «μαμά-μπαμπά».

Το μωρό σας μπορεί να βγάζει ορισμένους ήχους που σημαίνουν συγκεκριμένα πράγματα ή περισσότερα από ένα πράγματα. Για παράδειγμα, το «μπαμπά» μπορεί να σημαίνει «μπάλα» και «μπανάνα».

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να πείτε με σχετική σιγουριά ότι ένας ήχος που λέει το μωρό σας πρόκειται για λέξη είναι όταν λέει τη λέξη σε σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο ή πράγμα και ότι το κάνει αυτό με κάποια συνέπεια. Στην ηλικία του ενός έτους, τα μωρά μπορούν να δείχνουν και να κάνουν χειρονομίες και έτσι μπορεί να λένε αυτή τη λέξη ενώ δείχνουν και χειρονομούν – π.χ. κουνώντας το κεφάλι τους λέγοντας «όχι» ή κουνώντας το χέρι τους ενώ λένε «αντίο».