Μεταξύ των ηλικιών 1 και 3, τα μικρά παιδιά κυριολεκτικά απομακρύνονται από την παιδική ηλικία αναζητώντας νέες περιπέτειες. Μαθαίνουν να μιλούν, να περπατούν και να τρέχουν, και προσπαθούν διαρκώς να επιβεβαιώνουν την νέα ανεξαρτησία τους. Για πολλά παιδιά το αίτημα της εξερεύνησης έξω είναι κοινό, η πανδημία του κοροναϊού όμως φέρνει ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα κι εμείς πρέπει να συντονιστούμε.

Γιατί είναι σημαντική;

Η εξερεύνηση του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου – φυσικά με επίβλεψη – είναι σημαντική για τη συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Μαθαίνουν περισσότερα για τον κόσμο και πώς λειτουργεί.

Η εξερεύνηση δίνει επίσης στα νήπια την ευκαιρία να εργαστούν σε σημαντικές κινητικές δεξιότητες. Ανεξάρτητα από το εάν κλωτσάει μια μπάλα ή ανεβαίνει σκάλες, μπορεί να επιμείνει μέχρι να τα καταφέρει σωστά. Κάτι τέτοιο όχι μόνο προσθέτει δεξιότητες, αλλά ενισχύει την αίσθηση της εμπιστοσύνης και της ικανότητάς τους.

Φέρνουμε την εξερεύνηση μέσα

Μερικές ιδέες για να εξερευνήσουν τα παιδιά μέσα στο σπίτι, περιλαμβάνουν:

*Καθρέφτης

Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την όψη τους σε φωτογραφίες αλλά και τον καθρέφτη. Τοποθετήστε με ασφάλεια έναν καθρέφτη στο επίπεδο των ματιών και αφήστε το παιδί σας να εξερευνήσει το πρόσωπό του. Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν επίσης τη μίμηση της συμπεριφοράς των άλλων. Δοκιμάστε να παίξετε φυσικά ή λεκτικά παιχνίδια μίμησης.

*Ραφάκι φιλικό για το παιδί

Γυρίστε μερικά ντουλάπια σε ράφια εξερεύνησης, στοιβάζονται με πράγματα που μπορεί να τραβήξει ένα μικρό παιδί, να χτυπήσει μαζί και να κουνήσει. Αν και τα αντικείμενα είναι ασφαλή για τα παιδιά, φροντίστε να τα επιβλέπετε.

*Κουτί «οικιακών» παιχνιδιών

Για να ενθαρρύνετε τη φαντασία, δημιουργήστε ένα κουτί παιχνιδιών με κούκλες, ασφαλή είδη καθαρισμού, όπως καθαρά σφουγγάρια ή βούρτσες και καθαρά υφάσματα από παλιά ρούχα. Πλαστικά δοχεία με καπάκια, πλαστικά ποτήρια και πιάτα, και σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να στοιβάζετε, να συσσωρεύετε, να γεμίζετε και να αδειάζετε είναι υπέροχα παιχνίδια για τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία.