Τίποτα δεν είναι πιο ευπρόσδεκτο τον χειμώνα από μια ζεστή σούπα. Οι σούπες είναι μια παλιά ιστορία. Τον Μεσαίωνα οι κρεμασμένες πάνω από τη φωτιά του τζακιού χύτρες σχεδόν ποτέ δεν άδειαζαν τελείως και κάθε μέρα παρασκευαζόταν μια νέα σούπα που για να γίνει χρησιμοποιούνταν τα υπολείμματα της παλιάς.

Σήμερα, θεωρούνται γκουρμέ πιάτα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, οι γεύσεις μοναδικές και η θρεπτική τους αξία ανεκτίμητη.

Υλικά για 6 μερίδες

15 σπαράγγια
60 γρ. βούτυρο
600 ml γάλα
50 γρ. αλεύρι
1 φρέσκο κύβο λαχανικών
6 κουταλάκια παρμεζάνα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βράζετε τα σπαράγγια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε, κρατώντας το τρυφερό τους κομμάτι.
2. Λιώνετε το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτετε το αλεύρι και σοτάρετε το μείγμα για 1΄. Στη συνέχεια, προσθέτετε το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
3. Όταν το μείγμα ζεσταθεί αρκετά, ρίχνετε τα σπαράγγια και τον φρέσκο κύβο λαχανικών.
4. Βράζετε το μείγμα για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει λίγο ο ζωμός.
5. Πολτοποιείτε το μείγμα, προσθέτετε πιπέρι και σερβίρετε με 1 κουταλάκι τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα.