Η αισιοδοξία που βασίζεται στον ρεαλισμό και όχι την άγνοια είναι ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας, ώστε να είναι δυναμικό και να αντιμετωπίζει με θάρρος τις δυσκολίες της ζωής. Ορίστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς προκειμένου να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά.

Συμβουλές για αισιόδοξα παιδιά

 

-Διδάξτε την αξία της ευγνωμοσύνης

 

Οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνώμονες για όσα έχουν, έχουν έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης και μια αισιόδοξη στάση ζωής. Για να βοηθήσετε το παιδί να νιώθει ευγνωμοσύνη, μπορείτε να φτιάξετε ένα «βάζο ευγνωμοσύνης», στο οποίο θα ρίχνει μια σημείωση κάθε βράδυ προτού κοιμηθεί. Αν το παιδί σας προτιμά να ζωγραφίζει, μπορεί να ξεκινήσει ένα καλλιτεχνικό τετράδιο, στο οποίο μπορεί να απεικονίζει αυτά που το κάνουν να αισθάνετε ευγνωμοσύνη. Μπορείτε να διαβάζετε ή να ξεφυλλίζετε τις σημειώσεις ή τις ζωγραφιές του αντίστοιχα μία φορά την εβδομάδα.

-Αντισταθείτε στην γκρίνια

 

Προσπαθήστε να περιορίσετε την γκρίνια, ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σας, ειδικά όταν βρίσκεστε μπροστά στο παιδί. Όταν εστιάζετε σε αρνητικές σκέψεις, δεν βοηθάτε τον εαυτό σας αλλά εντείνετε το αρνητικό κλίμα. Τα παιδιά μιμούνται πολλές φορές τους γονείς τους και έτσι αν είστε ψύχραιμοι και εστιάζετε στα θετικά, βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει μια αισιόδοξη στάση ζωής.

-Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του παιδιού

 

Έν παιδί που από μικρή ηλικία είναι σε θέση να ακολουθεί οδηγίες και να συμμετέχει σε απλές δουλειές του σπιτιού, έχει τη δυνατότητα να αποδείξει την αξία του και σταδιακά να αναπτύξει την ανεξαρτησία του και να τονώσει την αυτοεκτίμησή του. Όταν το παιδί έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις δυνάμεις του, αντιμετωπίζει τη ζωή με μεγαλύτερο θάρρος και μεγαλύτερη αισιοδοξία.

-Καλλιεργήστε έναν θετικό τρόπο σκέψης

 

Μερικές φορές ένας κακός βαθμός μπορεί να είναι αρκετός για να στεναχωρηθεί το παιδί ή να πιστέψει ότι δεν είναι ικανό. Ως γονείς, οφείλετε να στηρίξετε το παιδί όταν νιώθει άσχημα και παράλληλα να το βοηθήσετε να αλλάξει οπτική. Για παράδειγμα, μπορείτε να του θυμίσετε την πρόοδο που έχει σημειώσει σε ένα άλλο μάθημα και να του εξηγήσετε ότι όλοι οι άνθρωποι δυσκολεύονται σε κάποια πράγματα περισσότερο. Μάλιστα, μπορείτε να του μιλήσετε και για κάτι που εσείς οι ίδιοι δυσκολευτήκατε να πετύχετε. Έτσι, το παιδί θα αρχίσει να αναπτύσσει μια πιο αισιόδοξη στάση.