Νέα χρονιά νέοι στόχοι, ανανεωμένη διάθεση-ή και όχι. Είναι πολύ συχνό να ακούμε την ατάκα «ναι, και το 2020 κάναμε σχέδια και όνειρα και δεν έγινε τίποτα!» και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και παράλογο να πει κανείς ότι το 2021 αποφασίζει να είναι πιο χύμα και χαλαρός…

Οι αλλαγές που προείνουν ειδικοί της ψυχικής υγείας δεν έχουν σχέση με εύκολες και δύσκολες χρονιές, πάντως, αλλά με την απόφαση να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο ευχάριστη και ποιοτική κάνοντας μικρά και απλά βήματα.

Πάμε, λοιπόν;

1.Μια πιο υγιεινή διατροφή και λίγο περισσότερη κίνηση

Η σωματική δραστηριότητα (μιλάμε για μισή ώρα περπάτημα και για ανεβοκατέβασμα καμιάς σκάλας ή μερικές δουλείες σπιτιού παραπάνω) μπορούν να εξασφαλίσουν ένα μικρό ή μεγάλο boost στην διάθεσή μας. Αυτό σε συνδυασμό με μια κάπως πιο προσεγμένη διατροφική παλέτα (aka όχι junk food κάθε Σαββατοκύριακο, ούτε μια σοκολάτα κάθε βράδυ ούτε μια τυρόπιτα σφολιάτα κάθε πρωί) θα μας βελτιώσουν την όψη μας, μέσα κι έξω. Όπως θα λάμψει από υγεία το πρόσωπό μας-χμ, μήπως να κόβαμε και το τσιγάρο, λοιπόν;- έτσι θα ανέβει η διάθεση και το αίσθημα χαράς μας απέναντι στην ζωή.

Επίσης, θα βελτιωθεί και η λειτουργία του εγκεφάλου μας: θα έχουμε καλύτερη συγκέντρωση και απδοοτικότητα στην δουλειά.

2. Ε, ναι, να κόψουμε το τσιγάρο και να μειώσουμε το ποτό

Δεν τη λες και μικρή αλλαγή την συγκεκριμένη. Ας βάλουμε την λέξη μείωση και στα δύο. Λιγότερο κάπνισμα, λιγότερο ποτό. Δεν θα βοηθηθούν μόνο συκώτι και πνεύμονες, αλλά και ψυχική και ονευματική υγεία.

3. Συγκεντρωθείτε και μην κάνετε multitasking όλη την ώρα

Κάποιος σοφός είπε κάποτε: το καύσιμο της απόλαυσης είναι ο χρόνος. Και είχε απόλυτο δίκιο. Φαγτό μαζί με ταινία και, παράλληλα, chat στο messenger και από κάπου πίσω να παίζει αυτός ο δίσκος που τόσον καιρό περίμενες να βγει για να τον ακούσεις. Στοπ. Ένα ένα! Άντε, δύο δύο. Αυτή η μικρή συμβουλή είναι πιο πολύτιμη από όσο σας φαίνεται τώρα που την διαβάζετε. Οι ρυθμοί μας είναι συνεχώς στα κόκκινα. Αν τους κατεβάσουμε λίγο, θα δούμε βελτίσωη στην διάθεσή μας. Θα νιώθουμε περισσότερο ήρεμοι και παραγωγικοί.

Αλήθεια!α