Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το κρύο ντους μπορεί να σας ανακουφίσει από τους μυϊκούς πόνους ή ότι μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε πιο γρήγορα. Η συζήτηση αυτήν την φορά επανέρχεται στα οφέλη του, μιας και φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του άγχους είτε ως θεραπεία με νερό είτε ως υδροθεραπεία.

Η αγχώδης διαταραχή αποτελεί μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί υπερβολικούς φόβους και ανησυχίες. Ενώ το περιστασιακό άγχος και το στρες αποτελούν φυσιολογικά μέρη της ζωής, οι διαταραχές άγχους μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μερικές φορές καθιστώντας δύσκολη τη συμμετοχή σε επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Το χρόνιο άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους.

Λειτουργεί πράγματι;

Μερικές φορές, οι συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τα κρύα ντους θεωρούνται συμπληρωματικά, και οι ρίζες τους πιστεύεται ότι εντοπίζονται στις τεχνικές της Αγιουρβεδικής ιατρικής.

Ενώ το κρύο ντους θα μπορούσε, θεωρητικά, να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων του άγχους, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί ότι το κρύο νερό είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος.

Ορισμένες μελέτες έχουν διερευνήσει την υδροθεραπεία για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορεί να έχουν παρόμοια οφέλη για τη διαχείριση του άγχους. Το άγχος παράλληλα, συχνά οδηγεί σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν επισημάνει ότι η κρύα υδροθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό σε άτομα με κατάθλιψη, άλλες έχουν διαπιστώσει ότι η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό έως και 15%.

Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει το κρύο ντους

Το κρύο ντους έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, καθώς όταν μειώνεται την θερμοκρασία του σώματός σας το σύστημά σας αποκρίνεται μετακινώντας φρέσκο ​​αίμα. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οπότε θεωρητικά, ένα κρύο ντους μπορεί να σας βοηθήσει να την μειώσετε.

Ένας άλλος τρόπος που θα μπορούσε να λειτουργήσει το κρύο ντους είναι αυξάνοντας τις ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Οι ενδορφίνες πιθανό να μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, με το κρύο νερό να μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, ορμόνη που προκαλεί άγχος.

Επίσης, ένα κρύο ντους μπορεί να απομακρύνει προσωρινά το μυαλό σας από τα πράγματα που μπορεί να σας ανησυχούν ή να σας φοβίζουν. Στην περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κρύο νερό μόνο για λίγα λεπτά κάθε φορά. Στη συνέχεια, μπορείτε να τελειώσετε το ντους σας με χλιαρό νερό.