Η ελπίδα για το μέλλον θα μπορούσε να προστατεύσει τους ανθρώπους από επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το ποτό και τα τυχερά παιχνίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University of East Anglia.

«Σχετική στέρηση» VS ελπίδα

Οι ερευνητές μελέτησαν τη «σχετική στέρηση» – την αίσθηση ότι άλλοι άνθρωποι έχουν σχετικά με πολύ καλύτερη ζωή από εσάς. Ήθελαν να μάθουν γιατί μόνο μερικοί άνθρωποι βιώνουν αυτή την τάση προς την απόδραση και τις επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή τα τυχερά παιχνίδια, ενώ άλλοι όχι.

Και βρήκαν ότι η απάντηση βρίσκεται στην ελπίδα.

Όπως είχε και πει ο Ρούσβελτ η «σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς». Είναι αυτό το συναίσθημα που μπορεί κανείς να αισθανθεί όταν κάποιος κάνει που ο ίδιος ήθελε νωρίτερα ή πιο εύκολα. «Η σχετική στέρηση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό και δυσαρέσκεια και έχει συσχετιστεί με κακές στρατηγικές αντιμετώπισης» επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το να ελπίζουμε ακόμα και εν μέσω των δυσκολιών μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επωφελής στρατηγική» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 Μειωμένη αισιοδοξία; Αυξημένος κίνδυνος

«Διαπιστώσαμε ότι οι εθελοντές που σημείωσαν υψηλό βαθμό ελπίδας, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να ρισκάρουν στο παιχνίδι. Όσοι δεν ήταν πολύ αισιόδοξοι, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να στραφούν σε επικίνδυνες τακτικές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Piers Fleming, στο τομέα της Ψυχολογίας του University of East Anglia.

«Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη μας δεν βρήκε σημαντική σχέση μεταξύ της ελπίδας και των τυχερών παιχνιδιών. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά θα μπορούσε να είναι είτε επειδή παίζουν ψυχαγωγικά ή καλύτερα επειδή μπορούν να σταματήσουν όταν η διασκέδαση τελειώνει» καταλήγουν οι ερευνητές.