Η συναισθηματική υγεία ξεκινά από την παιδική ηλικία και από τον τρόπο που τα παιδιά εκφράζουν και διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Κατονομάζοντας και επικυρώνοντας τα αρνητικά ή δυσάρεστα συναισθήματα του παιδιού είναι μια καλή τακτική γονικής μέριμνας, αλλά δεν λειτουργεί σε κάθε παιδί.

Πώς θα εκφράσει τα συναισθήματά του

Εάν το μικρό σας κλείνεται συχνά στον εαυτό του, σας αποφεύγει, νευριάζει ή διαμαρτύρεται όταν ρωτάτε αν το απασχολεί κάτι, δοκιμάστε αυτές τις εναλλακτικές στρατηγικές, οι οποίες λειτουργούν καλύτερα για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω.

*Μείνετε κοντά του και σιωπηλοί

Για παιδιά με τελειομανείς τάσεις ή ανεξάρτητο πνεύμα, οι ερωτήσεις για τα συναισθήματά τους ή ακόμα και οι διαπιστώσεις σας για αυτά μπορεί να εντείνουν τα δυσάρεστα συναισθήματα, τα οποία μπορεί να βιώνει εκείνη τη στιγμή.

Αντ’αυτού φροντίστε να είστε δίπλα του, παραμένοντας σιωπηλοί για να επικυρώσετε τα συναισθήματά του και να συνδεθείτε βαθύτερα μαζί του.

*Μεταφορές για τα μεγάλα συναισθήματα

Αναπτύξτε μια μεταφορά για να του εξηγήσετε ή να περιγράψετε πιο συνοπτικά τα μεγάλα συναισθήματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας με το παιδί σας χωρίς να το κάνετε να νιώσει ότι μπαίνει στο επίκεντρο.

Μην αποθαρρύνετε εάν το παιδί σας δεν λέει τίποτα σε αντάλλαγμα. Εμπιστευτείτε τα ότι έχουν δει και αντιληφθεί την προσπάθειά σας να κατανοήσετε και να του σταθείτε.

*Μετατρέψτε το σε παιχνίδι

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να συντονίσει τα συναισθήματά του, δοκιμάστε να το μετατρέψετε σε παιχνίδι. Αφού το παιδί ηρεμήσει κάντε του ερωτήσεις και ζητήστε του να ανταποκριθεί ορίζοντας συγκεκριμένες χειρονομίες για το «ναι» και το «όχι», όπως οι κινήσεις του αντίχειρα προς τα πάνω και τα κάτω.

Ξεκινήστε με μια ερώτηση που θα κάνει το παιδί σας να γελάσει και να χαλαρώσει. Έπειτα κάντε του μια πιο συγκεκριμένη ερώτηση και επικυρώστε την απάντησή του δείχνοντας κατανόηση.