Η έκρηξη θυμού δεν είναι κάτι σπάνιο, ειδικά για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας, που δεν έχουν μάθει ακόμα να εκφράζουν και να διαχειρίζονται όλα όσα μπορεί να αισθάνονται. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας εξαγριώνεται και ξεσπά είναι να παραμείνετε ήρεμοι, καθώς το άγχος ή ο πανικός σας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Έκρηξη θυμού VS ψυχραιμίας

Ό,τι και αν κάνετε μην χάσετε την απαραίτητη για την κατάσταση και την ψυχική σας υγεία ψυχραιμία. Ακόμα είναι σημαντικό να μην πείτε στο παιδί σας ότι τα συναισθήματά τους δεν έχουν σημασία, καθώς μπορεί να δυσκολευτούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους αργότερα στη ζωή τους.

Αντ’αυτού μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές, οι οποίες περιλαμβάνουν:

*Θυμηθείτε ότι είναι απλώς παιδιά

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας: «Είναι απλά ένα μικρό παιδί». Τα παιδιά χρειάζονται από τους γονείς τους να είναι λογικά άτομα σε περιόδους κρίσεων και σε στιγμές υψηλής συγκίνησης και έντονων συναισθημάτων, ακριβώς γιατί εκείνη την στιγμή δεν μπορούν να είναι τα ίδια λογικά.

*Ώρα για παύση

Κάντε ένα διάλειμμα 30 δευτερολέπτων όταν αναστατώνεστε. Σε εκείνη τη στιγμή που αμφιταλαντεύεστε μεταξύ της παύσης και της οργισμένης απάντησης, απωθήστε κάθε σκέψη και απλά κάντε μια παύση. Σκεφτείτε τον καλύτερο εαυτό σας και πώς μπορείτε να το διοχετεύσετε τώρα.

*Βάλτε το χέρι πάνω από την καρδιά σας

Οποιοδήποτε είδος αφής, ακόμη και το δικό σας, απελευθερώνει την καταπραϋντική ορμόνη οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Αυτό σε συνδυασμό με τις βαθιές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε πιο λογικά τι μπορείτε να κάνετε.