Μωρά: Πότε ξεκινούν να δείχνουν;

Σε ποια ηλικία τα μωρά μπορούν να δείχνουν και τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς ώστε να τα ενθαρρύνετε
14 Ιανουαρίου 2021 | 08:00

Όταν τα μωρά δείχνουν με το δάχτυλό τους προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Έτσι, το μικρό σας μπορεί να σας δείχνει κάτι, να τραβάει την προσοχή σας και μετά να χτυπάει χαρούμενο τα χεράκια του επειδή αρχίσατε να του μιλάτε για αυτό που σας έδειχνε.

Κι ενώ αυτή του η κίνηση μπορεί να σας φαίνεται κάτι απλό, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο για το μωρό σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση μπορεί να δείχνει ότι το μωρό αντιλαμβάνεται τη χρονική διάταξη των γεγονότων, καθώς και το γεγονός ότι ένα αντικείμενο δεν είναι πλέον στη θέση του. Και όταν εσείς δείχνετε κάτι στο μωρό σας, εκείνο είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι προσπαθείτε να του πείτε κάτι.

Ενθαρρύνετε την αλληλεπίδραση

 

Όποτε το μικρό σας προσπαθεί να σας δείξει κάτι, ανταποκριθείτε με ενθουσιασμό. Απαντώντας στις χειρονομίες του, ενισχύετε την κατανόησή του και το εξουσιοδοτείτε να σας εμπλέξει στη διαδικασία. Η ανάγνωση και το τραγούδι στο μωρό σας είναι καλοί τρόποι για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον του. Θα θέλει να σας δείξει φωτογραφίες σε ένα βιβλίο, να μιμηθεί τον τρόπο που παίζετε με ένα παιχνίδι και κουνάτε τα χέρια σας στον ρυθμό της μουσικής. Δοκιμάστε τραγούδια που προσφέρονται για κινήσεις χεριών, καθώς διδάσκουν στο μικρό σας ότι η κίνηση των δακτύλων του είναι διασκεδαστική. Μπορείτε επίσης να του δώσετε μια κουδουνίστρα και παιχνίδια που πρέπει να τραβήξει ή να κουνήσει για να πάρει μια απάντηση, ώστε να το βοηθήσετε να ενισχύσει τους μυς των χεριών του.

Ενισχύστε τη γλωσσική ανάπτυξη

 

Όταν το μικρό σας είναι σε θέση να δείχνει, έχει επιτέλους στη διάθεσή του έναν τρόπο να επικοινωνήσει αυτό που θέλει. Έτσι, θα είναι λιγότερο πιθανό να βάλει τα κλάματα όσο εσείς προσπαθείτε να μαντέψετε. Επιπλέον, η ικανότητα του παιδιού να δείχνει αποτελεί ένα βήμα προς τη γλωσσική του ανάπτυξη. Όταν σας δείχνει ένα αντικείμενο, πείτε του πώς ονομάζεται και τι κάνει.

Να θυμάστε ότι…

 

Μερικά μωρά χρησιμοποιούν συχνά τους δείκτες τους για να δείξουν, ενώ άλλα όχι. Όταν οι γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας αναπτύσσονται γρήγορα, μπορεί να έχει την τάση να χρησιμοποιεί λέξεις αντί για χειρονομίες. Ωστόσο, εάν δεν δείχνει ή δεν προσπαθεί να στρέψει την προσοχή σας μέχρι τους 18 μήνες, καλό θα είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρο, ειδικά εάν το παιδί παράλληλα δεν ασχολείται μαζί σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version