Όλοι θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν και να γίνονται ευγενικοί ενήλικες που σέβονται και εκτιμούν την παρουσία των άλλων, δίχως να δημιουργούν προβλήματα. Αυτό ωστόσο, μπορεί να περιλαμβάνει και ορισμένα προβλήματα στην συμπεριφορά του, τα οποία μπορείτε να λύσετε εύκολα με τις ακόλουθες στρατηγικές..

*Πρώτα όρια, μετά συνέπειες

Θέτοντας μερικούς βασικούς κανόνες και ακολουθώντας τις συνέπειες, αν το παιδί παραβεί κάποιον, του μαθαίνετε πώς να διαχειρίζεται την απογοήτευση όταν δεν παίρνει κάτι που θέλει. Παράλληλα του μαθαίνετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ότι οι πράξεις έχουν και συνέπειες, τις οποίες θα πρέπει κάθε φορά να αναλαμβάνει, είτε αυτές είναι καλές είτε κακές.

Οι κανόνες συγκεκριμένα και τα όρια δεν βοηθούν τα παιδιά μόνο να υιοθετήσουν μια ευγενική συμπεριφορά αλλά πολλές φορές ενισχύουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς μαθαίνουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με την κοινωνική περίσταση.

Ο καθορισμός των ορίων, η ενθάρρυνση για καλή συμπεριφορά και η αποθάρρυνση μιας λιγότερο επιθυμητής συμπεριφοράς μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την βρεφική ηλικία, καθώς υπάρχουν πράγματα που ακόμα και τα μωράκια πρέπει να μάθουν να μην κάνουν, όπως το τράβηγμα των μαλλιών.

*Συνεργαστείτε μαζί τους για καλή συμπεριφορά

Η συνεργασία είναι το «κλειδί» αν θέλετε να ενθαρρύνετε το παιδί να έχει μια καλή συμπεριφορά στους γύρω του. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο κλίμα για το παιδί, όπου οι κανόνες είναι βοηθητικοί και όχι καταπιεστικοί.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να καταγράψετε από κοινού ένα πίνακα με κανόνες αλλά και εκείνων με τις συνέπειες που θα πρέπει να δεχθεί σε περίπτωση που τους υπερβεί. Έτσι θα μπορείτε από κοινού να κάνει ο καθένας τις δικές του δεσμεύσεις, δηλαδή το παιδί θα ακολουθεί τους κανόνες και θα γνωρίζει τις συνέπειες που συνεπάγονται της μη εφαρμογής του και εσείς θα πρέπει να τις επιβάλλετε.