Προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας τις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις στη δουλειά μας, να κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό, να φροντίσουμε τα παιδιά μας και να παρέχουμε στήριξη στον σύζυγό μας. Σίγουρα, τα καθήκοντα μιας μαμάς δεν είναι ούτε λίγα ούτε εύκολα. Έτσι, δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση που διαρκώς νιώθουμε ένταση και έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ηρεμία. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες φαίνεται να τα έχουν όλα υπό έλεγχο. Ποια είναι τα μυστικά τους;

Τα μυστικά των ήρεμων μαμάδων

 

Φυσικά, δεν υπάρχει μαμά που να είναι συνεχώς ήρεμη και χαρούμενη. Η κάθε γυναίκα γνωρίζει καλύτερα τι ταιριάζει στη δική της περίπτωση ώστε να εξασφαλίσει μια σχετική ηρεμία στην καθημερινότητά της. Σε κάθε περίπτωση, τα παρακάτω μυστικά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν.

*Διαλέγουν τις μάχες τους

Απολαμβάνετε τον πρωινό καφέ σας όταν η κόρη σας, σε μια προσπάθεια να βάλει γάλα στο μπολ με τα δημητριακά της, καταλήγει να βρέχει όλο το τραπέζι με γάλα. Αυτόματα νιώθετε να νευριάζετε και είστε έτοιμη να αρχίσετε τις φωνές. Σκεφτείτε όμως καλύτερα… Αξίζει να χαλάσετε το πρωινό σας και να ταράξετε την οικογενειακή σας γαλήνη για αυτόν τον λόγο; Πολλές φορές παρασυρόμαστε και ξεσπάμε τα νεύρα μας με το παραμικρό λόγω της συσσωρευμένης έντασης, όμως αυτό δεν μας βοηθά κάπου. Ενώ είναι σημαντικό να βάζουμε όρια στα παιδιά μας, εξίσου σημαντικό είναι να διαλέγουμε τις μάχες μας. Για παράδειγμα, πρέπει να είμαστε κάθετες στον κανόνα ότι το παιδί πρέπει να φοράει ζώνη στο αυτοκίνητο, αλλά δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για το γάλα που χύθηκε.

*Ζητούν βοήθεια

Όχι, δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα τέλεια, ούτε πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνες μας. Στην πραγματικότητα, δεν έχει κανείς τέτοιες απαιτήσεις από εμάς (ίσως εκτός από εμάς τις ίδιες). Ακόμη κι αν έχουν δημιουργηθεί τέτοιες ισορροπίες στην οικογένειά μας που καταλήγουμε να τρέχουμε εμείς για όλα, ποτέ δεν είναι αργά να βάλουμε τα όριά μας και να ζητήσουμε βοήθεια.

*Αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους

Για τις περισσότερες μαμάδες, τα παιδιά μας είναι η απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Είναι η πρώτη μας σκέψη όταν ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί και η τελευταία μας σκέψη όταν ξαπλώνουμε κουρασμένες το βράδυ. Ωστόσο, για να είμαστε ήρεμες πρέπει να νοιαζόμαστε και για τον εαυτό μας. Σίγουρα, η καθημερινότητά μας είναι τόσο πιεστική που πολλές φορές δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο, γι’ αυτό όμως πρέπει να είμαστε εφευρετικές. Για παράδειγμα, καθώς συγυρίζουμε το σπίτι μπορούμε να βάλουμε να παίζει το αγαπημένο μας CD ή προτού ξυπνήσουν τα παιδιά να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να κάνουμε stretching. Άλλωστε, όταν είμαστε χαρούμενες και ήρεμες, κάνουμε καλό και στα παιδιά μας.