Πολλοί νέοι γονείς απορούν με το πόσο πολύ αγαπάει τον ύπνο το μωρό τους. Ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα νεογέννητο να κοιμάται πολύ. Άλλωστε, η ανάπτυξη είναι κουραστική δουλειά! Σε γενικές γραμμές, τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται περίπου 16 ώρες την ημέρα συνολικά, αλλά κάποια μπορεί να φτάνουν τις 18 έως 20 ώρες ή ακόμη περισσότερο.

Ειδικά κατά τον πρώτο μήνα ζωής, μερικά μωρά έχουν πολλή υπνηλία. Σε αυτήν την περίπτωση, το ζήτημα δεν είναι το πόσο κοιμάται το μωρό,  αλλά το πόση τροφή λαμβάνει. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας τρέφεται επαρκώς, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάται. Στα μωρά που θηλάζουν, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε 8 έως 12 φορές την ημέρα, ενώ για νεογέννητα ή μεγαλύτερα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό, αυτό σημαίνει 5 έως 8 φορές την ημέρα.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το μωρό;

 

*0 έως 4 μηνών

 

Τον πρώτο μήνα ζωής, το βρέφος μπορεί να κοιμάται έως και 20 ώρες την ημέρα και να ξυπνάει μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα ώστε να φάει. Τους επόμενους δύο μήνες, το μωρό θα χρειαστεί περίπου 15 έως 18 ώρες ύπνου την ημέρα (δηλαδή τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα και επτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρισμένες σε τρεις «υπνάκους»).

*4 έως 6 μηνών

 

Τώρα το μωρό χρειάζεται λίγο λιγότερο ύπνο, δηλαδή περίπου 15 ώρες την ημέρα. Αυξήστε το νυχτερινό ύπνο σε 11 -12 ώρες και μειώστε τους υπνάκους σε 3-4 ώρες συνολικά, απλωμένες σε τρεις «υπνάκους».

*6 έως 12 μηνών

 

Το μωρό χρειάζεται περίπου 14,5 ώρες ύπνου την ημέρα. Περίπου 11-12 ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας και άλλες 2 έως τρεισήμισι ώρες θα προκύψουν κατά τη διάρκεια δύο «υπνάκων».

*12 έως 18 μηνών

 

Τώρα το μωρό θα χρειάζεται περίπου 14 ώρες ύπνου την ημέρα: 11 – 12 ώρες τη νύχτα και μιάμιση έως 3 ώρες την ημέρα. Σε αυτή τη φάση πολλά μωρά αλλάζουν από τους δύο «υπνάκους» στον ένα.

*18 έως 36 μηνών

 

Ο νυχτερινός ύπνος παραμένει στις 11 έως 12 ώρες. Τα περισσότερα μωράκια αυτής της ηλικίας χρειάζονται έναν «υπνάκο» για περίπου μιάμιση έως 3 ώρες.

 

*Σε κάθε περίπτωση, για ό,τι σας απασχολεί σχετικά με τον ύπνο ή την ανάπτυξη του μωρού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο