Η βιταμίνη D, γνωστή ως και βιταμίνη του ήλιου έχει πολλά οφέλη για την υγεία και σύμφωνα με νέα μελέτη, η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει στην επιθετική συμπεριφορά των εφήβων.Σε αντίθεση με άλλες, η βιταμίνη D λειτουργεί όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στο σώμα περιλαμβάνει έναν υποδοχέα για αυτήν.

Βιταμίνη D και έφηβοι

Το ανθρώπινο σώμα την παράγει συγκεκριμένα από την χοληστερόλη, όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική γιατί ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας σε υγιή και γερά οστά.

Διπλάσιος ο κίνδυνος επιθετικότητας εξαιτίας της ανεπάρκειας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αναφέρουν ότι διαπίστωσαν μια σύνδεση ανάμεσα στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D σε παιδιά μικρότερης ηλικίας και της επιθετικότητας στους εφήβους. Σύμφωνα με τη μελέτη τα μικρότερα παιδιά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετικότητα όσο μεγαλώνουν.

«Τα παιδιά που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών φαίνεται να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε εξετάσεις που μετρούν προβλήματα συμπεριφοράς όταν φτάσουν στην εφηβεία», δήλωσε ο Eduardo Villamor, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας UM και επικεφαλής της μελέτης.