Όλα τα μωρά αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό, αλλά η αύξηση του βάρους του μωρού τείνει να ακολουθεί ένα αρκετά συνεπές πρότυπο. Τα νεογέννητα που θηλάζουν μπορούν να χάσουν έως και το 10% του βάρους γέννησής τους κατά τις πρώτες πέντε ημέρες της ζωής τους. Στη συνέχεια, όταν τα μωρά είναι 10 ημερών έως δύο εβδομάδων, θα πρέπει να ανακτήσουν το βάρος που έχασαν. Μετά από αυτό, για τους επόμενους τρεις μήνες περίπου, τα μωρά που θηλάζουν παίρνουν περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα.

Φυσικά, κάθε νεογέννητο είναι διαφορετικό, και μερικά παιδιά συνήθως μεγαλώνουν πιο αργά από άλλα. Εφόσον το μωρό σας θηλάζει καλά και οι εξετάσεις υγείας του είναι καλές μια πιο αργή αύξηση βάρους μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αύξηση βάρους είναι το καλύτερο σημάδι ότι ένα μωρό παίρνει αρκετό μητρικό γάλα. Όταν ένα μωρό αυξάνει το βάρος πιο αργά από το αναμενόμενο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν παίρνει αρκετό γάλα. Εάν το νεογέννητό σας δεν επέστρεψε στο βάρος γέννησής του στις δύο εβδομάδες ή δεν αυξάνει συνεχώς το βάρος μετά από αυτό μπορεί να υπάρχει πρόβλημα θηλασμού.

Πιθανοί λόγοι που το μωρό δεν αυξάνει το βάρος του

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το μωρό σας μπορεί να μην παίρνει αρκετό μητρικό γάλα ώστε να αυξάνει το βάρος του με συνέπεια. Ο παιδίατρος είναι ο πλέον ειδικός να προσδιορίσει τη ρίζα του προβλήματος και να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

*Δεν θηλάζει αρκετά συχνά

Φροντίστε να θηλάζετε το νεογέννητό σας τουλάχιστον κάθε δύο έως τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας για τις πρώτες έξι έως οκτώ εβδομάδες. Εάν θέλει να θηλάσει πιο συχνά, τοποθετήστε το πάλι στο στήθος σας.

*Δεν θηλάζει για αρκετή ώρα

Τα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν για περίπου 8 έως 10 λεπτά σε κάθε πλευρά. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, δεν θα χρειάζεται να θηλάζει για τόση ώρα ώστε να πάρει το μητρικό γάλα που χρειάζεται. Τις πρώτες εβδομάδες, ωστόσο, προσπαθήστε να κρατήσετε το μωρό σας ξύπνιο ώστε να θηλάζει για όση ώρα χρειάζεται.

*Δεν παίρνει όσο γάλα χρειάζεται

Πολλές μανούλες δεν παράγουν όσο γάλα χρειάζεται το μικρό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να πιπιλάει το στήθος χωρίς όμως να λαμβάνει γάλα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας γάλακτος είναι σημαντική για την ανάπτυξη του μωρού. Για οποιαδήποτε ανησυχία έχετε σχετικά με τον θηλασμό ή/και την ανάπτυξη του μωρού σας, απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρο. Μερικοί τρόποι ώστε να βεβαιωθείτε ότι το μωρό προσλαμβάνει αρκετό γάλα είναι οι εξής:

  • Φροντίζετε να θηλάζετε το μωρό κάθε 2-3 ώρες και κάθε φορά που φαίνεται πεινασμένο
  • Δοκιμάστε να αποφύγετε τη χρήση πιπίλας, καθώς μπορεί να περιορίζει την επιθυμία του μωρού για θηλασμό
  • Προσπαθήστε να κρατάτε το μωρό ξύπνιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, χαϊδεύοντας τα πατουσάκια του και αλλάζοντας θέση θηλασμού
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας