Το άγχος μπορεί να σας εξαντλήσει ψυχικά και να έχει πραγματικές επιπτώσεις και για το σώμα σας. Μπορείτε όμως να μάθετε να το διαχειρίζεστε σωστά, ακολουθώντας ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την ενσυνειδητότητα.

Την πολύτιμη δηλαδή ικανότητα να ζείτε την στιγμή, δίχως να αποσπάται η προσοχή σας από προβλήματα ή ανησυχίες για το μέλλον. Όλα όσα χρειάζεστε για να την εξασκήσετε, τα έχετε ήδη, αρκεί να βάλετε ένα πλάνο.

1. Βρείτε την πρόθεση

Είναι σημαντικό πίσω από κάθε σας ενέργεια να αναγνωρίζετε την πρόθεσή σας. Καθορίζοντας την πρόθεσή σας πίσω και από τις πιο απλές ενέργειές σας, μπορείτε να εστιάσετε με μεγαλύτερη ευκολία στην δραστηριότητά σας. Εάν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα σας προκαλεί άγχος, τότε πρέπει να ανακαλύψετε την πρόθεσή σας. Έτσι θα εστιάσετε σε αυτήν, παρά στην ανησυχία.

2. Σχεδιάστε αφηρημένα

Αφιερώστε μερικά λεπτά για να σχεδιάσετε ή να ζωγραφίσετε αφηρημένα, μιας και αυτό όχι μόνο αυξάνει την δημιουργικότητά σας αλλά επιτρέπει στον εγκέφαλο να κάνει ένα διάλειμμα από την γρήγορη και πιεστική καθημερινότητα.

Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα έργο τέχνης, αρκεί να χαλαρώσετε και να αφήσετε το νου σας να περιπλανηθεί ελεύθερος.

3. Η κίνηση κάνει θαύματα

Δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα όταν νιώθετε όταν οι ανησυχίες σας κατακλύζουν. Δώστε προσοχή στους ήχους γύρω σας, νιώστε την αίσθηση του ανέμου στο δέρμα σας και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες για να εκτονώσετε την ένταση. Αφήστε το τηλέφωνο στην τσάντα σας και προσπαθήστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στην στιγμή που διαδραματίζεται. 

4. Νοητή ευχή

Χρειάζεστε μονάχα δέκα δεύτερα για να ευχηθείτε σε έναν άλλο άνθρωπο κάτι καλό. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να υλοποιήσετε πραγματικά αυτήν την πρακτική. Αρκεί να κατευθύνετε νοητά όλη σας την θετική ενέργεια σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Δοκιμάστε το όσο βρίσκεστε στην επιστροφή σας από το γραφείο ή το γυμναστήριο.

5. Κοιτάξτε ψηλά

Όχι μόνο πέρα από τον οθόνη του κινητού σας αλλά και στα αστέρια.

Είτε επιστρέφετε το βράδυ στο σπίτι είτε βγάζετε τα σκουπίδια, αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα για να κοιτάξετε τον ουρανό. Αφήστε τον να σας «υπενθυμίσει» ότι η ζωή είναι μεγαλύτερη από τις ανησυχίες ή το άγχος σας αυτήν την στιγμή.

6. Ένα πράγμα την φορά

Ναι, η λίστα με τις υποχρεώσεις σας μπορεί πράγματι να είναι ατελείωτη αλλά είναι σημαντικό να συγκεντρώνετε την προσοχή και την ενέργειά σας σε ένα ζήτημα κάθε φορά. Καθώς οργανώνεστε για την επόμενη ημέρα, αφιερώστε πέντε λεπτά για να σκεφτείτε ξεχωριστά όλα όσα έχετε να κάνετε. Έτσι θα προετοιμαστείτε καλύτερα, δίχως άγχος ή ανασφάλεια.

7. Η εξάσκηση απαιτεί και ξεκούραση

Μην πιέζετε διαρκώς τον εαυτό σας να είναι παρών, καθώς αυτό μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντ’αυτού βρείτε λίγο χρόνο για να αφήσετε εντελώς ελεύθερο το μυαλό σας, απολαμβάνοντας την αγαπημένη σας σειρά ή διαβάζοντας εκείνο το βιβλίο που όλο αναβάλλετε.

Αφού ξεκουραστείτε, θα μπορείτε να συνεχίσετε την εξάσκηση πιο δυναμικά, πράγμα που με την σειρά του θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.