Το καραόκε, ακόμα και αν γίνεται ανάμεσα σε μια μικρή παρέα φίλων, ή στην δική σας περίπτωση με τα παιδιά και τον σύντροφό σας, περιλαμβάνει σόλο, ντουέτα έως και καταπληκτικά ομαδικά «performances» υπό την μελωδία των αγαπημένων σας τραγουδιών και φυσικά αμέτρητα χαμόγελα.

Πολλές είναι οι πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας για να τονώσετε φυσικά την διάθεσή σας. Εκτός από την καθημερινή γυμναστική, τον διαλογισμό και την yoga, έχετε δοκιμάσει το τραγούδι;

Τραγουδήστε, κάνει καλό

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αισθανθεί ξαφνικά την διάθεσή τους να βελτιώνεται μετά την προπόνησή τους και όπως φαίνεται το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το τραγούδι. Αν και δεν είναι τόσο έντονο όσο κάποιες άλλες μορφές αερόβιας άσκησης, φαίνεται ότι και μετά το τραγούδι απελευθερώνονται ενδορφίνες, γνωστές και ορμόνες της ευτυχίας.

Σύμφωνα με μελέτη μάλιστα, ο συνειδητός έλεγχος της αναπνοής εμπλέκει πολλές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του μέρους που ρυθμίζει τα συναισθήματα ενώ ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν το εύρημα που θέλει το τραγούδι και άλλες μουσικές δραστηριότητες να έχουν θετική επίδραση, προάγοντας την ευημερία του ατόμου.

Ταυτόχρονα καθώς τραγουδάτε, εστιάζετε την συγκέντρωσή σας σε κάτι πολύ συγκεκριμένο όπως η μελωδία ή οι στίχοι. Έτσι όχι μόνο καταφέρνετε να είστε συνειδητά παρούσες στην στιγμή αλλά και να απομακρύνετε τις αρνητικές ή ανήσυχες σκέψεις.

Τραγουδήστε σαν.. να μην σας ακούει κανείς

Ακούγεται κλισέ αλλά αυτό πρέπει να κάνετε είτε τραγουδάτε πράγματι μόνοι σας είτε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, συγκεντρωθείτε μόνο στην μουσική και απολαύστε το. Ακόμα και αν τελικά δεν τραγουδήσετε τόσο όσο περιμένατε, δοκιμάστε να αφήσετε την playlist με τα αγαπημένα σας τραγούδια να κατακλύζει τον χώρο.

Επιλέξτε, για καλύτερα αποτελέσματα, τραγούδια που σας θυμίζουν όμορφες και χαρούμενες στιγμές. Ακόμα και αν δεν τραγουδήσετε, θα διαπιστώσετε ότι η διάθεσή σας βελτιώθηκε απλά επειδή τα ακούσατε. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί σας και δείτε την διάθεσή τους να βελτιώνεται σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέα δεν είναι απαραίτητη για το καραόκε, μιας και η λέξη «καραόκε» προέρχεται από τον συνδυασμό δύο ιαπωνικών λέξεων, το «karappo» που σημαίνει «κενός» και το «οkesutura» που σημαίνει «ορχήστρα». Ωστόσο, μόλις αισθανθείτε άνετοι με την νέα σας συνήθεια, μην διστάσετε να προσκαλέστε οικογένεια ή φίλους για να απολαύσετε μαζί τα πολλαπλά οφέλη της μουσικής.