Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ήδη από την παιδική ακόμα ηλικία να ενθαρρύνετε το παιδί να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ακόμα και αυτά που το κάνουν να νιώθει άβολα. Αυτό με άλλα λόγια περιλαμβάνει την ενίσχυση της συναισθηματικής υγείας του παιδιού, που αποτελεί την βάση για να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες, απαραίτητα εφόδια για την μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Οι καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες για το παιδί

Ποιες είναι οι καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες που θα πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί να καλλιεργήσει από νωρίς;

Αυτογνωσία

Αυτή είναι η ικανότητα του να κατανοεί και να εκφράζει τα συναισθήματά του, τους στόχους του και τις αξίες του. Μπορείτε να ενισχύσετε την καλλιέργεια της αυτογνωσίας, βοηθώντας το παιδί να ηρεμήσει και να βρει την αιτία της αναστάτωσής του.

Ρωτήστε το πότε ξεκίνησε το δυσάρεστο συναίσθημα και τι προηγήθηκε λίγο πριν. Ακόμα και αν δεν καταφέρουν να σας απαντήσουν, η καθοδήγηση αυτή θα τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια για αναστοχασμό στην συμπεριφορά τους καθώς μεγαλώνουν.

Αυτοδιαχείρηση

Ένα παιδί με ισχυρή αυτοδιαχείριση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους παράγοντες που το αγχώνουν, το πιέζουν ή ακόμα και το φοβίζουν.

Βοηθήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν μια περιοχή, στην οποία θα μπορούν να μεταβούν για να ηρεμήσουν, ακόμα και αν πρόκειται για μια φανταστική περιοχή. Θα ήταν καλύτερο βέβαια να ξεκινήσετε ορίζοντας μια περιοχή του σπιτιού, στην οποία μπορεί να πηγαίνει για να ηρεμεί, καθώς αυτό θα το βοηθήσει να συγκεντρωθεί ακριβώς στην ενέργεια αυτή.

Κοινωνική ευαισθητοποίηση

Η κοινωνική ευαισθητοποίηση αποτελεί την ικανότητα των παιδιών να αισθάνονται και να δείχνουν ενσυναίσθηση.

Για να καλλιεργήσετε την ενσυναίσθηση του παιδιού δοκιμάστε να συζητήσετε για το τι μπορεί να αισθάνονται άλλα πρόσωπα στην ζωή του, όπως οι φίλοι ή τα αδέλφια του ή ακόμα και οι χαρακτήρες στην τηλεόραση.