Μερικές ημέρες μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε αν αυτό που νιώσατε ήταν οι κινήσεις του εμβρύου ή απλώς… αέρια. Γι’ αυτό πολλές μέλλουσες μανούλες αναρωτιούνται πότε θα αρχίσουν να νιώθουν τις κινήσεις του μωρού τους.

Στην πραγματικότητα, το έμβρυο κινείται πολύ προτού το νιώσετε εσείς. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να εντοπίσει αυθόρμητες κινήσεις του εμβρύου, όπως τεντώματα ή κουνήματα, περίπου στις 8 εβδομάδες κύησης. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού σας αναπτύσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο, το έμβρυο είναι ακόμα πολύ μικρό σε αυτή τη φάση για να αισθανθείτε κάτι.

Πότε θα νιώσω το έμβρυο να κινείται;

 

Αν διανύετε την πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να νιώσετε τις κινήσεις του εμβρύου από τις 18 έως τις 22 εβδομάδες κύησης. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ένας στάνταρ κανόνας. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσετε το μωρό σας να κινείται στις 16 εβδομάδες, μια αίσθηση που ίσως θυμίζει φυσαλίδες αερίου.

Το πόσο μεγάλο είναι το μωρό σας και η θέση της μήτρας σας επηρεάζουν επίσης το πότε αισθάνεστε αυτές τις πρώτες κινήσεις. Θα αισθανθείτε κίνηση όταν η μήτρα σας είναι στο ίδιο επίπεδο με τον αφαλό σας και το μωρό είναι αρκετά μεγάλο, δηλαδή ζυγίζει περίπου μισό κιλό.

Οι μανούλες που έχουν ήδη γεννήσει ένα μωρό αισθάνονται συχνά κινήσεις νωρίτερα, ακόμη και από τις 12 εβδομάδες κύησης. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή ξέρουν ήδη πώς είναι αυτή η αίσθηση, αφετέρου επειδή το κοιλιακό τοίχωμά τους χαλαρώνει νωρίτερα, επιτρέποντάς τους να αισθάνονται τις κινήσεις νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται έως την 22η εβδομάδα κύησης, ενημερώστε τον γυναικολόγο σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην νιώσατε το μωρό σας να κινείται ακόμα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με κάποιο επιπλέον βάρος δεν αισθάνονται τις κινήσεις τόσο έντονα. Επίσης, η θέση του πλακούντα μπορεί να καταστέλλει τις αισθήσεις. Ή, σπάνια, μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως ένα ζήτημα που καθυστερεί την κίνηση του μωρού. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον ειδικός να σας ενημερώσει σχετικά.

Πότε θα «κλωτσήσει» το μωρό;

 

Οι πρώτες κινήσεις που θα νιώσετε από το μωρό σας δεν θα μοιάζουν με κλωτσιά, τουλάχιστον όχι στην αρχή. Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν τις πρώιμες κινήσεις με την αίσθηση των φυσαλίδων αερίου. Αυτά τα διακριτικά φτερουγίσματα μεταμορφώνονται συχνά σε μεγαλύτερες, πιο έντονες κινήσεις περίπου την 22η εβδομάδα κύησης. Τότε οι κινήσεις του μωρού θα μοιάζουν περισσότερο με κλωτσιές, γροθιές ή ακόμη και γδάρσιμο, αφού τα μωρά έχουν αιχμηρά νύχια. Ωστόσο, για κάποιες γυναίκες, η αίσθηση θα είναι πάντα λίγο πιο ήπια. Εάν ο πλακούντας σας είναι στο μπροστινό μέρος της μήτρας (πρόσθιος πλακούντας), μπορεί να έχετε μειωμένη αίσθηση.