Τα παιδιά πάντα παρακολουθούν όσα κάνετε. Βλέπουν πώς διαχειρίζεστε το στρες, πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους ανθρώπους και πώς εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Τα παιδιά απορροφούν και ενσωματώνουν όλες αυτές τις πληφορίες, επομένως -ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείτε- λειτουργείτε ως πρότυπο για τα παιδιά σας. Ακριβώς επειδή ο ρόλος σας στο μεγάλωμα των παιδιών είναι τόσο σημαντικός, βεβαιωθείτε ότι δίνετε τα σωστά μαθήματα στα παιδιά σας.

Ποια μαθήματα πρέπει να δώσετε στα παιδιά σας

 

*Ο σεβασμός είναι η βάση κάθε σχέσης

Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να επικοινωνούν ουσιαστικά και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ενωμένοι, μεγαλώνουν με μια αίσθηση ασφάλειας και βγαίνουν στην κοινωνία με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, ένας πατέρας που επιβάλλει συνεχώς τη γνώμη του στη σύζυγό του ή δημιουργεί εντάσεις, λειτουργεί ως αρνητικό πρότυπο.

*Η τρυφερότητα δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας

Μπορεί παλαιότερα το αποδεκτό κοινωνικό πρότυπο να ήταν οι «σκληροί» και απόμακροι άντρες που δεν εκφράζουν ποτέ τα συναισθήματά τους, πλέον όμως αρχίζουν να ξεπερνιούνται αυτά τα στερεότυπα. Ένας μπαμπάς που αγκαλιάζει τα παιδιά του και δείχνει τρυφερότητα στη σύζυγό του, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι αδύναμος. Έτσι, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια τρυφερή οικογένεια είναι πιο πιθανό στο μέλλον να αναζητούν υγιείς και ασφαλείς σχέσεις.

*Το κυνήγι της τελειότητας είναι μάταιο

Τα παιδιά -ειδικά την περίοδο της εφηβείας- βομβαρδίζονται με εικόνες τέλειων σωμάτων και ιδανικών αναλογιών. Τόσο τα νεαρά κορίτσια όσο και τα νεαρά αγόρια μπορεί να αισθάνονται μειωμένη αυτοπεποίθηση και να έχουν ανασφάλειες σχετικά με την εικόνα και το σώμα τους. Είναι σημαντικό ένας πατέρας να εξηγήσει στα παιδιά του ότι οι εικόνες που βλέπουν στο Διαδίκτυο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα κι ότι η τελειότητα είναι μύθος. Έτσι, τα παιδιά θα είναι σε θέση να αγαπήσουν το σώμα τους και τον εαυτό τους όπως ακριβώς είναι.

*Δεν υπάρχουν αντρικές και γυναικείες δουλειές

Μια γυναίκα είναι απολύτως ικανή να αλλάξει λάστιχο στο αυτοκίνητο και ένας άντρας αντίστοιχα μπορεί να είναι εκείνος που προετοιμάζει το φαγητό της οικογένειας σε καθημερινή βάση. Μέσα από την καθημερινή σας συμπεριφορά και τη συμμετοχή σας στις δουλειές του σπιτιού, αποδεικνύετε στα παιδιά ότι δεν υπάρχουν αντρικές και γυναικείες δουλειές. Έτσι, τα παιδιά θα γίνουν ανεξάρτητα και θα βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις μετέπειτα στη ζωή.