Το άγχος, δυστυχώς, είναι αναπόφευκτο: Όλοι το βιώνουν κάποια στιγμή. Εξ ορισμού, το άγχος είναι «ένα συναίσθημα συναισθηματικής ή σωματικής έντασης», σύμφωνα με το MedlinePlus και «μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε γεγονός ή σκέψη που σας κάνει να αισθάνεστε απογοητευμένοι, θυμωμένοι, ή νευρικούς».

Το άγχος «κλέβει» την ενέργειά μας

Όταν φαντάζεστε ότι κάποιος αισθάνεται «άγχος», μπορεί να φανταστείτε την συναισθηματική πίεση που περιγράψαμε και να αναμένετε ότι αυτή η επίδραση σταματά, μόλις ο στρεσογόνος παράγοντας σταματήσει. Αλλά το άγχος μπορεί να έχει τεράστια επιβάρυνση στο σώμα σας, προκαλώντας μια ποικιλία συμπτωμάτων από ακμή έως πονοκεφάλους.

Γιατί; Το άγχος και ειδικά το χρόνιο άγχος, «υπερσπαταλά» πολύτιμη ενέργεια.

«Καθώς το χρόνιο άγχος ενεργοποιείται καθημερινά υποκλέβει ενέργεια από άλλα συστήματα του σώματός σας» εξηγεί η Cynthia Ackrill, ειδική στο τομέα του στρες και συντάκτρια του περιοδικού American Institute of Stress’s Contentment Magazine.

Τα πολλά «πρόσωπα» του άγχους

Εν ολίγοις, το άγχος μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία πολλαπλών σωματικών συστημάτων, επειδή το σώμα σας ξοδεύει τόσο πολύ ενέργεια για να το αντιμετωπίσει. Όλοι αντιδρούν στο άγχος διαφορετικά, έτσι μια παρενέργεια που βιώνουν πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συμβεί ποτέ σε εσάς.

Τα πιο κοινά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στην όρεξη

Όταν ένα άτομο είναι ιδιαίτερα αγχωμένο, δεν είναι ασυνήθιστο να πηγαίνουν σε ένα από τα δύο άκρα: είτε τρώνε πολύ λίγο ή περισσότερο από ό,τι συνήθως. Εάν έχετε την τάση να στρέφεστε στα αγαπημένα σας comfort foods μόλις αισθανθείτε το άγχος σας να ανεβαίνει, τότε ενδεχομένως να πρόκειται για περίπτωση συναισθηματικού φαγητού.

Εάν δυσκολεύεστε να φάτε όταν έχετε άγχος, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το πεπτικό σας σύστημα έχει επιβραδυνθεί, γεγονός που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης του άγχους στο σώμα.

Καρδιακά προβλήματα

Το άγχος δυστυχώς δεν προκαλεί απλώς εξωτερικά συμπτώματα που παρακολουθούνται εύκολα.

Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), το στρες μπορεί να επηρεάσει παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση στο στήθος που οδηγεί τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι πρόκειται για καρδιακή ανακοπή, υποστηρίζει η Susan Albers, ψυχίατρος στο Cleveland Clinic.

«Γκριζάρετε»

Δεν είναι μόνο ένας μύθος: Το άγχος μπορεί να σας κάνει να «γκριζάρετε».

«Μακροπρόθεσμα, το χρόνιο άγχος αποδομεί το σώμα σας. Ακόμα και μερικές φορές τα μαλλιά ενός ατόμου με αυξημένο χρόνιο άγχος μπορεί να αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους και να γίνονται γκρίζα» επισημαίνει η Susan Albers.

Σε πρόσφατη έρευνα από το National Institutes of Health (NIH), διαπιστώθηκε ότι λόγος που το άγχος μπορεί να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα σχετίζεται με την επίδραση που έχει το άγχος στα βλαστοκύτταρα που αναγεννούν τη χρωστική των μαλλιών.