Το μωρό είναι πιο πιθανό να βγάλει το πρώτο του δόντι κάποια στιγμή μεταξύ των 4 μηνών και των πρώτων γενεθλίων του. Εάν το μωρό σας είναι 6 μηνών και δεν δείχνει ακόμα σημάδια οδοντοφυΐας, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έτσι είναι και οι ρυθμοί ανάπτυξής τους. Μερικά μωρά δεν βγάζουν δόντια τους έως ότου είναι 9 μηνών. Άλλα μωρά ξεκινούν την οδοντοφυΐα ήδη από τους 3 μήνες.

Οι δύο κεντρικοί κοπτήρες στην κάτω σειρά του στόματος είναι συνήθως τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβαίνει με το μωρό σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η σειρά ανάπτυξης μπορεί να διαφέρει από μωρό σε μωρό. Τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα ή με πολύ μικρό βάρος μπορεί επίσης να παρουσιάσουν καθυστερήσεις στην οδοντοφυΐα.

Εάν το μωρό σας είναι σε περίοδο οδοντοφυΐας, είναι ένα υπέροχο σημάδι ότι αναπτύσσεται φυσιολογικά. Καθώς το μωρό σας αναπτύσσει ένα πλήρες σύνολο δοντιών, θα μπορείτε να επεκτείνετε τη διατροφή του για να συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια μάσησης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας, μην διστάσετε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

Γιατί πρέπει να φροντίζετε τα πρώτα δόντια του μωρού

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό να φροντίζετε τα δόντια του μωρού σας καθώς η καθιέρωση του βουρτσίσματος από νωρίς βοηθά στη διασφάλιση της υγείας των δοντιών ενώ παράλληλα συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του λόγου. Εάν τα χαλασμένα δόντια του μωρού πέσουν νωρίτερα μπορεί να επηρεάσουν τη θέση των μόνιμων δοντιών και κατ΄επέκταση τη σωστή άρθρωσή του.

Πώς θα φροντίσετε τα δόντια του μωρού

Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να ξεκινήσει μόλις «σκάσει» το πρώτο δοντάκι. Χρησιμοποιήστε μια αποστειρωμένη γάζα ή μια ειδική βούρτσα δακτύλου για να σκουπίσετε απαλά τα πρώτα δόντια και το μπροστινό μέρος της γλώσσας, μετά τα γεύματα του μωρού και πριν τον ύπνο. Οι οδοντίατροι προτείνουν να χρησιμοποιείτε μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα, κατάλληλη για την ηλικία του μωρού σας, με νερό και να αποφεύγετε την οδοντόκρεμα.

Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε τα ούλα του μωρού μετά τον θηλασμό, ώστε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των βακτηρίων και να προάγετε την καλή στοματική υγεία πολύ πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια του μωρού. Ένα μαλακό, υγρό και καθαρό πανί αρκεί για τον καθαρισμό των ούλων.