Το παιδί χρειάζεται να καταναλώνει καθημερινά φρούτα και λαχανικά για να παραμένει υγιές και δυνατό, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε, ως γονείς, την σωστή ποσότητα που θα πρέπει να τρώει.

Γιατί είναι σημαντικά τα φρούτα για το παιδί;

Ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μην είναι στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων τροφών ενός μικρού παιδιού που πρέπει να τρώει, πρέπει να λαμβάνουν τις καθημερινές μερίδες τους για να διατηρούν τον οργανισμό τους στα βέλτιστα επίπεδα, θέτοντας στέρεες βάσεις ενός γερού ανοσοποιητικού.

Όταν δεν πληρούνται αυτές οι καθημερινές απαιτήσεις, τότε είναι πιθανό εκτός της σωματικής να επηρεαστεί και η ψυχική υγεία του παιδιού.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όχι μόνο ποια είναι η σωστή ποσότητα προϊόντων που πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, αλλά και ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια εάν το μικρό παιδί βρίσκεται σταθερά κάτω από τα ημερήσια όριά του για φρούτα και λαχανικά.

Νήπια και ποσότητες

Ενώ έχει δημοσιευτεί από την American Heart Association ότι οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν τέσσερα έως πέντε μερίδες κάθε ένα από τα λαχανικά καθημερινά, αυτό φαίνεται να είναι πάρα πολύ για ένα μικρό παιδί.

Σύμφωνα με το WebMD, η ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • 12 έως 24 μήνες: ένα φλιτζάνι φρούτα και ένα φλιτζάνι λαχανικά
  • 24 έως 35 μήνες: ενάμισι φλιτζάνι φρούτα και ενάμισι φλιτζάνι λαχανικά

Ενδείξεις ότι δεν τρώει αρκετά

Στις ενδείξεις περιλαμβάνονται:

  • Εύθραυστα μαλλιά και νύχια: Τα εύθραυστα μαλλιά και τα νύχια είναι ένα σημάδι ότι λείπουν οι απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα από μια διατροφή.
  • Μελανιές: Αν το παιδί τείνει να εμφανίζει μελανιές σχετικά εύκολα, τότε είναι πιθανό να μην λαμβάνει αρκετές ίνες από τα τρόφιμα που καταναλώνει καθημερινά.
  • Απότομες εναλλαγές στην διάθεση: Η διάθεση των νηπίων μπορεί να μεταβάλλεται γρήγορα. Αλλά αν όμως τείνει να είναι ευερέθιστο ή να αναστατώνεται εύκολα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερα φρούτα και λαχανικά.