Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού σηματοδοτεί αδιαμφισβήτητα πληθώρα αλλαγών στην δυναμική της οικογένειας. Πολλές φορές το παιδί μπορεί να αντιδράσει περίεργα, αφού μπορεί να αισθανθεί κάπως αμήχανα από την νέα παρουσία, που προσελκύει ασυνήθιστα έντονη προσοχή.

Πώς θα σταματήσει να πειράζει το αδερφάκι του

Κάθε μικρό παιδί θα αντιδράσει στο νέο αδελφό ή την αδερφή του με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το πώς διαχειρίζεστε κι εσείς την κατάσταση.

Μερικά νήπια μπορεί να αισθάνονται ότι απειλούνται από το νέο μωρό και έτσι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενεργήσουν με απογοήτευση προς το μωρό. Άλλα νήπια μπορεί να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το μωρό που το αγαπούν υπερβολικά και θέλουν να είναι συνέχεια γύρω του.

Στην πιο δύσκολη περίπτωση, όπου το μεγαλύτερο παιδί ζηλεύει και έχει την τάση να το πειράζει μπορείτε να δοκιμάσετε:

Τι μπορεί να κάνει με το μωρό

Μερικές φορές τα μικρά παιδιά θα βλάψουν το μωρό επειδή προσπαθούν να αλληλεπιδράσουν με το βρέφος αλλά απλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν σωστά. Δείξτε στο παιδί ποιες είναι οι αλληλεπιδράσεις που είναι αποδεκτές και δεν το βλάπτουν.

Δείξτε στο παιδί σας ότι μπορεί να παίξει με τα πόδια του μωρού ή αφήστε το μωρό να πιάσει το χέρι του.

Εξηγήστε

Μπορεί να είναι εύκολο για εσάς να πείτε «μην χτυπάς το μωρό». Αυτοί μπορεί να σας φαίνονται προφανείς κανόνες, αλλά ένα μικρό παιδί εξακολουθεί να μαθαίνει τι είναι σωστό και λάθος σε αυτόν τον κόσμο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εξακολουθούν να μαθαίνουν την διαδικασία της κοινωνικοποίησης.

Εξηγήστε γιατί δεν πρέπει να χτυπά ή να πειράζει το μωρό. Ανακαλύψτε μια στιγμή που το παιδί σας τραυματίστηκε και εξηγήστε ότι κάνουν αυτό στο μωρό τους.

Ποιοτικός χρόνος

Ένα από τα πιο δυσεύρετα πράγματα για κάθε γονιό είναι ο χρόνος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταφέρετε να βρείτε ποιοτικό χρόνο για να αφιερώσετε μερικές ώρες μόνο στο παιδί.

Aκόμα και μία ώρα ποιοτικού χρόνου μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά τόσο στην συμπεριφορά του παιδιού όσο και στην μεταξύ σας σχέση.

Μερικοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά, περιλαμβάνουν:

  • Καταργήστε τις περισπασμούς κατά τη διάρκεια του χρόνου σας μαζί. Κλείστε την τηλεόραση, διαχωρίστε τον εαυτό σας από τα αδέλφια τους και δώστε στο παιδί ότι έστω και για λίγο θα είστε μόνο οι δυο σας.
  • Αποφύγετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις, απλά παίξτε μαζί του ή χαλαρώστε παρέα. Αφήστε εκείνο να επιλέξει μια μικρή δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί.