Ως νέοι γονείς μπορεί να περάσετε αρκετό χρόνο χαζεύοντας τα όμορφα ματάκια του μωρού σας και απορώντας αν το χρώμα τους θα μείνει το ίδιο ή θα αλλάξει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το χρωματιστό μέρος του ματιού, η ίριδα, περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μελανίνη – την ίδια πρωτεΐνη που επηρεάζει το χρώμα του δέρματος. Η μελανίνη προέρχεται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, τα μελανοκύτταρα αποκρίνονται στο φως, παράγοντας μελανίνη. Όσο περισσότερα μελανοκύτταρα δουλεύουν, τόσο πιο σκούρα γίνονται τα μάτια του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει  ίριδα με μπλε ή πράσινο χρώμα. Ο κάθε άνθρωπος έχει μελανίνη στο πίσω στρώμα της ίριδας. Τα άτομα με καστανά μάτια έχουν επίσης κάποια μελανίνη στο μπροστινό στρώμα της ίριδας. Αυτή η μελανίνη απορροφά περισσότερο φως και κάνει την ίριδα να φαίνεται καφέ. Τα άτομα με μπλε, γκρι ή πράσινα μάτια έχουν λίγη έως καθόλου μελανίνη στο μπροστινό στρώμα της ίριδας. Τα μελί μάτια (ένας συνδυασμός πράσινου και καφέ) έχουν μια μικρή ποσότητα μελανίνης στο μπροστινό στρώμα της ίριδας.

Πολλά μωρά με ανοιχτόχρωμο δέρμα γεννιούνται με μπλε ή γκρίζα μάτια. Μερικά παραμένουν μπλε ή γκρι ενώ άλλα σταδιακά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου σε πράσινο, μελί ή καφέ. Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, μωρά με πιο σκούρο δέρμα γεννιούνται με πιο σκούρα μάτια που παραμένουν ίδια.

Πότε αλλάζει το χρώμα των ματιών του μωρού;

 

Το χρώμα των ματιών αρχίζει να αλλάζει μετά τους πρώτους έξι μήνες ζωής του μωρού. Από τους 9 έως 12 μήνες, για την πλειονότητα των μωρών αυτό το χρώμα είναι το τελικό. Ωστόσο, σε μια μειονότητα παιδιών, το χρώμα των ματιών μπορεί να συνεχίσει να γίνεται πιο σκούρο μέχρι την ηλικία των πέντε ή έξι ετών. Καθώς η μελανίνη προστίθεται στην ίριδα, το χρώμα αλλάζει από μπλε ή γκρι σε πράσινο ή μελί και στη συνέχεια σε καφέ. Το πού καταλήγει το χρώμα έχει να κάνει με τα γονίδια του παιδιού. Η διαδικασία με την οποία τα μάτια γίνονται πιο σκούρα είναι βαθμιαία και επηρεάζει ολόκληρη την ίριδα.

Σε κάθε περίπτωση, το μωρό σας αλλάζει σημαντικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του και σε μερικά μωρά αλλάζει επίσης το χρώμα των ματιών τους. Είτε αλλάξει το χρώμα των ματιών του μικρού σας είτε όχι, σίγουρα η ευγνωμοσύνη που νιώθετε όταν τα κοιτάζετε θα παραμείνει η ίδια.