Η υγιεινή διατροφή προσφέρει στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί εύρυθμα. Και ενώ εσείς το γνωρίζετε καλά αυτό, το παιδί πολλές φορές μπορεί να σας δίνει την εντύπωση ότι θα ήθελε να τρέφεται αποκλειστικά με σοκολάτες και πατατάκια. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ως γονείς ώστε να μάθετε στα παιδιά σας να τρέφονται σωστά;

Η αλήθεια είναι πως όσους εμπνευσμένους λόγους και αν βγάλετε σχετικά με το πόσο ευεργετικές είναι οι φακές ή το μπρόκολο για την ανάπτυξή του, είναι αρκετά πιθανό να μην καταφέρετε να πείσετε το παιδί σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε την υγιεινή διατροφή απολαυστική, ώστε το παιδί να μπορεί να τη διατηρήσει μακροπρόθεσμα ως μέρος του τρόπου ζωής του.

Μυστικά επιτυχίας για να αγαπήσει το παιδί την υγιεινή διατροφή

 

*Δώστε το καλό παράδειγμα

Ως γνωστόν, οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους και οι διατροφικές σας συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά το παιδί σας. Όπως καταλαβαίνετε, αν το παιδί σας βλέπει να τρώτε σοκολάτες κάθε ημέρα, θα αναπτύξει και το ίδιο αυτή τη συνήθεια. Προσπαθήστε λοιπόν να έχετε κι εσείς μια υγιεινή διατροφή, τόσο για το καλό της υγείας σας όσο και για το καλό του παιδιού σας.

*Πειραματιστείτε με τα όσπρια

Τα περισσότερα παιδιά δυσανασχετούν κάθε φορά που πρέπει να φάνε όσπρια και μερικά παιδιά αρνούνται να ακουμπήσουν το πιάτο. Φυσικά, η λύση δεν είναι να πετάξετε τα όσπρια και να τηγανίσετε πατάτες προκειμένου να φάει το παιδί κάτι για μεσημεριανό.

Τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες  χαρίζουν ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες είναι το κύριο συστατικό των δομικών ιστών. Παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης. Επίσης, από την κατανάλωσή τους παίρνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και κάλιο και -σε μικρότερα ποσοστά- ασβέστιο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα όσπρια έχουν ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κλίμακα των υπερτροφών.

Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αντί, λοιπόν, να τα μαγειρεύετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή -ακόμη χειρότερα- να τα αποφεύγετε επειδή το μικρό σας δεν πρόκειται να τα ακουμπήσει, μπορείτε να πειραματιστείτε. Μαγειρέψτε τις φακές σε σαλάτα μαζί με ελιές και πιπεριές και προτιμήστε τα ρεβίθια κοκκινιστά, μαζί με λίγο ταχίνι. Έτσι, ποτέ ξανά τα παιδιά δεν θα απογοητευτούν που έχετε όσπρια για μεσημεριανό.

*Ενδιαφερθείτε για την εικόνα του πιάτου σας

Όπως λένε καταξιωμένοι σεφ, η μισή γεύση «κρύβεται» στο στήσιμο του πιάτου και για τα παιδιά η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα δοκιμάσουν ένα φαγητό. Αν το πιάτο δεν φαίνεται ελκυστικό, πιθανότατα δεν θα το δοκιμάσουν. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να τους παρουσιάσετε μια όμορφη ή ακόμα και πολύχρωμη εικόνα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσελκύσετε την προσοχή και το ενδιαφέρον του παιδιού στο πιάτο του, από την κοπή φρούτων και λαχανικών σε συγκεκριμένα σχήματα, όπως το ουράνιο τόξο, ή ακόμα και η δημιουργία μιας χαμογελαστής φατσούλας.

*Αναβαθμίστε τα λαχανικά

Αν το παιδί δεν αγαπάει τα λαχανικά, δοκιμάστε να πειραματιστείτε στη μαγειρική σας. Συγκεκριμένα το ψήσιμο των λαχανικών αναδεικνύει τη φυσική τους γλυκύτητα, τα καραμελώνει και αναβαθμίζει τη γεύση τους. Ψήστε, λοιπόν, κομμάτια λαχανικών, όπως μπρόκολο, καρότο, ντομάτα και κρεμμύδι, τα οποία έχετε περιχύσει με χυμό πορτοκαλιού και πιθανότατα το μικρό σας θα δει τα λαχανικά με άλλο μάτι.

*Φτιάξτε smoothies με φρούτα

Αν το παιδί δεν έχει την παραμικρή διάθεση να φάει από τα φρούτα που του κόψατε, τότε μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε υπέροχα, θρεπτικά smoothies φρούτων.

*Προσθέστε θρεπτική αξία στο κάθε γεύμα

Αν απαγορεύσετε στο παιδί να τρώει τις αγαπημένες του τροφές, είναι θέμα χρόνου να αποτύχετε στην προσπάθειά σας να το κάνετε να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή. Αντί, λοιπόν, να του λέτε για όλα εκείνα τα τρόφιμα που δεν έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή, προσπαθήστε να τους προσθέσετε θρεπτική αξία. Για παράδειγμα, αντί να του πείτε ότι δεν θα ξαναφάει σουβλάκι, σκεφτείτε πώς μπορεί να γίνει πιο θρεπτικό. Ενθαρρύνετε το παιδί να προτιμήσει το τζατζίκι από τις διάφορες σως μαγιονέζας, να αποφύγει τις πατάτες και να προσθέσει μαρούλι και ντομάτα.

*Βρείτε υγιεινές εναλλακτικές

Για παράδειγμα, αντί για κάποιο συσκευασμένο γλύκισμα, το παιδί μπορεί να απολαύσει ένα μπολ γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς και κομμάτια εποχιακών φρούτων ή αντί να φάει σοκολατόπιτα, να τρίψετε λίγη μαύρη σοκολάτα στη βρώμη του. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα περιορίσει την κατανάλωση ζάχαρης, αλλά και θα τροφοδοτήσει τον οργανισμό του με θρεπτικά συστατικά.