Όταν κάνουμε λόγο για αυτοεκτίμηση ενοοούμε τον τρόπο που κάθε παιδί αντιλαμβάνεται, αξιολογεί και εκτιμά τον εαυτό του. Ένα παιδί με αυτοεκτίμηση αισθάνεται αποδεκτό και ότι εκτιμάται από τους ενήλικους που παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή του, όπως είναι η μητέρα, ο πατέρας, τα αδέλφια του, η γιαγιά, ο παππούς, η δασκάλα του κ.λπ.

Ουσιαστικά, η αυτοεκτίμηση αποτελεί τη βάση για τη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Η αυτοεκτίμηση χτίζεται από μικρή ηλικία και αναπτύσσεται μέχρι την ενήλικη ζωή. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυτοπεποίθηση και βοηθά το παιδί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που εμφανίζονται στη ζωή του. Ένα παιδί με αυτοεκτίμηση διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του και τις συγκρούσεις, έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και διεκδικεί τα «θέλω» του, έχει αισιόδοξο τρόπο σκέψης και προσηλώνεται στους στόχους του.

Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοεκτίμηση

 

 

  • Τα παιδιά μας χρειάζονται την ενθάρρυνσή μας, το «μπράβο», την προτροπή, τον έπαινο. Με αυτόν τον τρόπο τούς δείχνουμε την αγάπη, την προσοχή και την εκτίμησή μας, με αποτέλεσμα να τα βοηθάμε να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους.
  • Χρησιμοποιούμε το «μπράβο» ή το «τέλεια», συνοδεύοντάς τας με ένα ζεστό βλέμμα και μια αγκαλιά.
  • Ακόμη και αν το παιδί μας δεν τα έχει καταφέρει, είναι σημαντικό να το καθησυχάσουμε, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που έκανε και δείχνοντάς του εμπιστοσύνη πως την επόμενη φορά θα τα καταφέρει καλύτερα. Το παιδί χρειάζεται να νιώσει ότι παίρνει αγαπή άνευ όρων από τους γονείς του, ώστε να νιώσει ότι αξίζει ανεξαρτήτως των κατορθωμάτων του. Έτσι, θα αποκτήσει περισσότερο θάρρος, αποφεύγοντας όμως την τελειομανία που πολλές φορές του προσδίδει άγχος. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει να του λέμε ψέματα ότι τα πήγε τέλεια, αλλά να δείχνουμε αναγνώριση και σεβασμό στα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, ώστε να το προτρέπουμε να βάζει προσιτούς στόχους.
  • Ακούμε το παιδί με προσοχή και το ενθαρρύνουμε να εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Λαμβάνουμε υπόψη μας όσα μας λέει και του απαντάμε με ειλικρίνεια, προσαρμόζοντας την απάντησή μας στην ηλικία του.
  • Το ενθαρρύνουμε να δοκιμάζει νέα πράγματα.
  • Το επαινούμε όταν διεκπεραιώνει τα καθημερινά του καθήκοντα.
  • Δεν συγκρίνουμε το παιδί μας με άλλα παιδιά.