Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το μπάνιο του μωρού μας είναι η αγαπημένη μας στιγμή μέσα στην ημέρα. Καθώς το πλένουμε μπορούμε να του τραγουδήσουμε, να απολαύσουμε τα χαμόγελά του και να θαυμάσουμε πόσο μεγάλωσε. Πώς θα βεβαιωθούμε όμως ότι και το μικρό μας απολαμβάνει το μπάνιο του; Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν το μωρό μας να αγαπήσει το μπάνιο.

Πώς θα κάνουμε το μωρό μας να αγαπήσει το μπάνιο;

 

 

*Του τραγουδάμε

Για να κάνουμε την ώρα του μπάνιου πιο διασκεδαστική για το μωρό μας αλλά και για εμάς τους ίδιους, τραγουδάμε παιδικά τραγουδάκια στο μικρό μας. Παράλληλα, μπορούμε να κάνουμε και κάποιες χορευτικές κινήσεις με τα χέρια μας, τις οποίες πιθανότατα το μικρό μας θα θελήσει να αντιγράψει. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα θα εξασκήσουμε τις κινητικές του δεξιότητες.

*Του περιγράφουμε όσα βλέπει

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να μιλάμε στο μωρό μας, καθώς έτσι ενισχύουμε τις γλωσσικές και επικοινωνιακές του δεξιότητες. Το μπάνιο του είναι μια καλή ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να μιλήσουμε στο μικρό μας με ενθουσιασμό. Για παράδειγμα, μπορούμε να του περιγράψουμε πόσο έντονο κίτρινο χρώμα έχει το παπάκι του και πώς είναι τα παπάκια στην πραγματικότητα. Μπορεί αυτή η επικοινωνία να μας φαίνεται ανούσια -το μικρό μας άλλωστε δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι του λέμε- όμως θέτει τις βάσεις για τη μετέπειτα γλωσσική ανάπτυξή του και ενισχύει το δέσιμό μας.

*Του χαμογελάμε

Καθώς το μικρό μας μεγαλώνει, αρχίζει να προσπαθεί να μιμηθεί τους ήχους και τις κινήσεις μας. Αυτές είναι οι πρώιμες προσπάθειες επικοινωνίας του και τα πρώτα στάδια της κοινωνικής και συναισθηματικής του ανάπτυξης. Όταν χαμογελάμε στο μικρό μας, το μαθαίνουμε να αλληλεπιδρά και του δείχνουμε τον τρόπο να χαμογελάσει κι αυτό.

*Προσθέτουμε παιχνίδια

Επιλέγουμε ασφαλή και ελεγμένα παιχνίδια μπάνιου και τα βάζουμε στην μπανιέρα. Καθώς το μικρό μας προσπαθεί να τα πιάσει και να παίξει με αυτά, θα εξασκεί τις κινητικές του δεξιότητες.

*Βεβαιωνόμαστε ότι το νερό έχει τη σωστή θερμοκρασία

Αφού γεμίσουμε την μπανιέρα, τσεκάρουμε πάντα τι το νερό είναι στη σωστή θερμοκρασία πριν βάλουμε το μωρό μέσα. Έχουμε πάντα κατά νου ότι το δέρμα ενός μωρού είναι πολύ πιο ευαίσθητο και καίγεται πιο γρήγορα από ό,τι ενός ενήλικα. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό. Φροντίζουμε να ανακατέψουμε το νερό με το χέρι μας, για να αποφύγουμε τη δημιουργία ζεστών σημείων και δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία του νερού χρησιμοποιώντας τον καρπό ή τον αγκώνα μας.