Ποιος δεν ξετρελαίνεται με τα ζυμαρικά; Ποιος δεν λιγουρεύεται μια τυρένια μπουκιά με μακαρόνι, σάλτσα και φρσκοτριμμένο πιπέρι; Αυτή η συνταγή για μανιταρένια λαζάνια στον φούρνο θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για ένα καινούργιο πιάτο ζυμαρικών. Θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας.

Η συγκεκριμένη εκδοχή ανήκει στην Monica Byrne και την σύντροφό της, οι οποίες έχουν ένα μικροσκοπικό εστιατόριο στο Μπρόυκλυν της Νέας Υόρκης, ονόματι (καθόλου τυχαία) Handmade, δηλαδή χειροποίητο. Δείτε πώς φτιάχνουν αυτό το πιάτο με λαζάνια που εξαντλείται λίγες ώρες αφού βγει από τον φούρνο λαχταριστό.

Υλικά

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή βότανο
6 μεγάλα κρεμμύδια
μισό κιλό μανιτάρια της επιλογής σας,  κομμένα και κομμένα σε φέτες
1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
1 κεφαλή ραντίτσιο
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 κουταλιές βούτυρο αγελάδος
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
3 φλιτζάνια πλήρες γάλα
ένα κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι τυρί Gruyère, τριμμένο (ή κεφαλοτύρι)
1 φλιτζάνι τυρί Fontina, τριμμένο (ή ρεγκάτο)
2 κουταλιές λάδι τρούφας υψηλής ποιότητας (προαιρετικά)
2 κουτιά  με φύλλα από λαζάνια
1 σφαίρα (καπνιστής) μοτσαρέλας, κομμένη σε φέτες
1 φλιτζάνι φρέσκια παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 350. Τοποθετήστε ένα μεγάλο ταψί σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και προσθέστε 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βότανο. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέστε τα μισά από τα κρεμμύδια και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να είναι ημιδιαφανή. Προσθέστε τα μανιτάρια και ρίξτε το κι αυτό, στη συνέχεια μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα, περίπου 12 έως 15 λεπτά. Προσθέστε το λευκό κρασί στο ταψί και αφήστε το να ψηθεί σε ένα σιρόπι, περίπου 5 έως 7 λεπτά. Βάλτε τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο μπολ και κρατήστε το στην  άκρη.

Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ, ρίξτε το ραντίτσιο με 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Απλώστε τις λωρίδες σε ένα ταψί και τοποθετήστε το στο φούρνο μέχρι οι λωρίδες να ροδίσουν ελαφρά γύρω από τις άκρες, περίπου 15 λεπτά. Ρίξτε το στο μπωλ με τα μανιτάρια.

Φτιάξτε τη μπεσαμέλ. Τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώστε το βούτυρο. Όταν αρχίσει να αφρίζει, προσθέστε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται ημιδιαφανή. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για να συνδυάσετε, στη συνέχεια μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το σκόρδο. Πασπαλίστε το αλεύρι από πάνω και ανακατέψτε για να τα ομογενοποιήσετε. Σιγομαγειρέψτε ανακτεύοντας απαλά, έως ότου το μείγμα γίνει ανοιχτό καφέ και εκπέμπει ένα άρωμα καρύδι, περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε γάλα στο μείγμα, χτυπώντας ελαφρά μέχρι η σάλτσα να είναι παχιά και κρεμώδης. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και 1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (όποιο έχετε διαλέξει) και, ακόμα  1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (όποιο έχετε διαλέξει), στη συνέχεια ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Αλατοπιπερώνετε.

Κρατήστε ένα φλιτζάνι μπεσαμέλ. Περιχύστε την υπόλοιπη πάνω από το μείγμα μανιταριών και ραδικιού και ανακατέψτε. Προσθέστε σε αυτό το σημείο λάδι τρούφας, εάν θέλετε.

Απλώστε  μπεσαμέλ στο κάτω μέρος ενός ταψιού 9 έως 13 ιντσών. Τοποθετήστε ένα στρώμα λαζάνια πάνω σε όλη τη σάλτσα,  Απλώστε ένα πλούσιο στρώμα μείγματος μανιταριών πάνω από τα ζυμαρικά και ακολουθήστε με τριμμένο Fontina και Gruyère. Βάλτε ένα άλλο στρώμα ζυμαρικών πάνω από το τυρί και συμπληρώστε με καπνιστή μοτσαρέλα. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν τα ζυμαρικά και να γεμίσει το σκεύος σας. Απλώστε από πάνω τα υπόλοιπα τυριά και μια μεγάλη ποσότητα τριμμένης παρμεζάνας.

Καλύψτε με βουτυρωμένο αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το στο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 45 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και μαγειρέψτε έως ότου η κορυφή είναι χρυσή και το τυρί υπέροχα λιωμένο.