Η αισιοδοξία, το χαμόγελο και η θετική σκέψη δεν είναι άπιαστοι στόχοι. Όπως πολλά στην ζωή, καλλιεργείται και οι συναισθηματικές ασκήσεις είναι η κρυμμένη μας δύναμή.

Στο άκουσμα της θετικής ψυχολογίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φαντάζονται ιδανικά πλασμένους κόσμους, δίχως έγνοιες ή προβλήματα και το χαμόγελο κολλημένο στα χείλη, μιας και όλα βαίνουν καλώς.

Η αισιοδοξία, ωστόσο, καθόλου δεν σχετίζεται με τις καλές και λαμπερές ημέρες αλλά εμφανίζεται τις φορές που ακόμα και αν προσπαθήσαμε πολύ, τελικά δεν τα καταφέραμε, που τα προβλήματα φαίνονται σαν να μην έχουν λύση και όλα δείχνουν να λειτουργούν κατά μας. Τότε είναι που χρειαζόμαστε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα αποθέματα της ψυχολογικής ανθεκτικότητας που μας χαρίζει η θετική στάση απέναντι στην ζωή.

Αν και έχουμε συνηθίσει να εστιάζουμε στα αρνητικά σημεία ή σε οτιδήποτε μπορεί να πάει λάθος μελλοντικά, δεν είναι αργά για να επαναπρογραμματίσουμε, συνειδητά αυτήν την φορά, την τρόπο που αντιδρούμε σε ό,τι συμβαίνει αλλά και εκείνον που εκλαμβάνουμε τα πράγματα γύρω μας.

Οι δυσκολίες δεν είναι απαραίτητο να έχουν αρνητικό πρόσημο, μιας και μπορούν να μετατραπούν σε προκλήσεις που θα μας κάνουν καλύτερους τα αδιέξοδα δεν σημαίνουν απαραίτητα κλειστές πόρτες, απλά εναλλακτικές διαδρομές. Αυτή η μετατροπή μπορεί να υλοποιηθεί μέσω των συναισθηματικών ασκήσεων.

Συναισθηματικές Ασκήσεις

Οι ασκήσεις που ακολουθούν είναι μερικές από αυτές που θα μπορούσατε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Η αποτελεσματικότητά τους θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου, αφού πρέπει να τις πραγματοποιείται συστηματικά και υπομονετικά. Μην πιέσετε τον εαυτό σας ή βιαστείτε, μιας και έτσι θα χαθεί το νόημα τους.

Για την ευγνωμοσύνη

Κάθε βράδυ καταγράψτε τρία πράγματα, που πήγαν καλά μέσα στην ημέρα σας, για το οποία δηλαδή είστε ευγνώμονες. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ μεγάλο, αρκεί κάποιος να σας φερθεί ευγενικά ενώ δεν το περιμένετε ή να ξυπνήσετε δίχως πονοκέφαλο.

Εναλλακτικά θα μπορούσατε να αφυπνίσετε την ευγνωμοσύνη σας με το να συλλογιστείτε αγαπημένα σας πρόσωπα που σας στηρίζουν. Απευθύνετέ τους ένα γράμμα στο οποίο θα δηλώνετε όλα όσα κάνουν και νιώθετε ευγνώμονες για αυτά. Δεν είναι αναγκαίο να τους το δώσετε, καθώς η διαδικασία αφορά εσάς και έχει στόχο να σας υπενθυμίσει στιγμές όπου νιώσατε ασφαλείς δίπλα τους.

Από αυτές τις στιγμές αντλείται δύναμη για να συνεχίσετε.

Για την ενίσχυση της ικανοποίησης

Παρατηρήστε ποια είναι τα πράγματα που όταν ασχολείστε με αυτά, σας κάνουν να χάνετε την αίσθηση του χρόνου. Ακόμα και η πιο απλή δραστηριότητα ενδέχεται να σας ικανοποιεί και να σας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση.

Αφού τις εντοπίσετε, επιλέξτε μία από αυτές και φροντίστε να την πραγματοποιείτε καθημερινά για δύο εβδομάδες. Μετά το πέρας αυτών των βδομάδων, βρείτε μία νέα δραστηριότητα που σας χαροποιεί εξίσου και ασχοληθείτε πάλι με εκείνη καθημερινά για ακόμη δύο εβδομάδες.

Ο στόχος δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα μεγαλειώδης, αρκεί που σας ευχαριστούν προσωπικά. Μην υποτιμάτε αυτές τις δραστηριότητες μιας και ενισχύουν, πέρα από τα θετικά συναισθήματα, ορισμένες δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων και η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου.

Βρείτε το δικό σας νόημα μέσα από τον αλτρουισμό

Στην θετική ψυχολογία, η έννοια της αλληλεγγύης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς λειτουργεί ως το έρεισμα της προσωπικής ευτυχίας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αλτρουισμός, που εκφράζεται μέσα από μικρές πράξεις εθελοντισμού και προσφοράς, αυξάνουν την αίσθηση της ηθικής ικανοποίησης, αφού προσφέροντας στους άλλους γεμίζουμε και εμείς χαρά. Μια πράξη αλτρουισμού την ημέρα, αυξάνει τόσο τα θετικά συναισθήματα, όσο και τα επίπεδα υγείας και ευεξίας του οργανισμού.

Φροντίστε λοιπόν να κάνετε μία μικρή και απλή πράξη αλτρουισμού, όπως να ταΐσετε το σκυλάκι που βλέπετε να περιτριγυρίζει στην γειτονιά σας ή να δωρίσετε ρούχα και παπούτσια, που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν τα φοράτε πια.