Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμη περισσότερα έχουν ειπωθεί σχετικά με το τι κάνει μια σχέση επιτυχημένη. Η αλήθεια είναι ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική και ότι αυτό που λειτουργεί για ένα ζευγάρι μπορεί να μην ταιριάζει σε ένα άλλο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν όλες οι υγιείς και κατ’ επέκταση επιτυχημένες σχέσεις.

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχημένης σχέσης;

Σεβασμός

Όλοι θέλουμε να μας σέβονται στις σχέσεις μας, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πραγματικός σεβασμός προκύπτει όταν ο σύντροφός σας κατανοεί και αποδέχεται ότι είστε μια ξεχωριστή οντόντητα. Ότι έχετε ενδιαφέροντα, ανάγκες και εμπειρίες ζωής που είναι ξεχωριστές από τις δικές του. Δεν χρειάζεται να έχετε τα πάντα κοινά για να έχετε μια υγιή σχέση – αλλά πρέπει να σέβεστε ο ένας τον άλλον ώστε να συνεργαστείτε όταν συγκρούονται οι προσωπικότητες ή τα βιώματά σας.

Εμπιστοσύνη

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πειρασμούς, ζήλια ή ανασφάλεια στους συντρόφους. Αντί να απορρίπτετε τις ανησυχίες που έχει ο σύντροφός σας, είναι χρήσιμο να τον καθησυχάζετε προληπτικά με συμπόνια και όχι με απόρριψη. Φυσικά, δεν μιλάμε για την περίπτωση που η ζήλια γίνεται τοξική.

Επικοινωνία

Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να αισθάνονται ότι ακούγονται και ότι γίνονται κατανοητοί προτού προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση ενός συμβιβασμού ή στη λήψη μιας απόφασης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τη θέση του συντρόφου σας, προτού εκφράσετε τις σκέψεις σας πάνω σε αυτή.

Τρυφερότητα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα ζευγάρια δεν θέτουν το σεξ ως βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη σχέση. Ωστόσο, αν το κάνουν, είναι επίσης σημαντικό να είναι σε θέση να μιλούν ελεύθερα στον σύντροφό τους για τις ερωτικές επιθυμίες τους, χωρίς φόβο. Ανεξάρτητα όμως από το σεξ, η τρυφερότητα που εκδηλώνεται τόσο μέσα από τα λόγια όσο και μέσα από τις πράξεις, είναι βασικό χαρακτηριστικό μιας επιτυχημένης σχέσης.

Συνεργασία

Σε μια επιτυχημένη σχέση, αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας είναι επίσης ένας καλός φίλος σας και απολαμβάνετε να μοιράζεστε μαζί αμέτρητες εμπειρίες. Παράλληλα, βοηθάτε ο ένας τον άλλον ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας και εξελίσσεστε τόσο ο καθένας ως άτομο όσο και οι δύο μαζί ως ζευγάρι.