Ως νέοι γονείς σίγουρα θα έχετε απορίες και ανησυχίες για το μωρό σας. Τρώει αρκετά; Αναπτύσσεται σωστά; Κοιμάται όσο θα έπρεπε; Ειδικά το κεφάλαιο «ύπνος» απασχολεί έντονα όλους τους γονείς. Γι’ αυτό λοιπόν συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τρία πράγματα που θέλετε να μάθετε για τον ύπνο του μωρού σας.

 

 

1. Τα μωρά αγαπούν πραγματικά τον ύπνο

 

Πολλοί νέοι γονείς απορούν με το πόσο πολύ αγαπάει τον ύπνο το μωρό τους. Ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα νεογέννητο να κοιμάται πολύ. Άλλωστε, η ανάπτυξη είναι κουραστική δουλειά! Σε γενικές γραμμές, τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται περίπου 16 ώρες την ημέρα συνολικά, αλλά κάποια μπορεί να φτάνουν τις 18 έως 20 ώρες ή ακόμη περισσότερο.

Ειδικά κατά τον πρώτο μήνα ζωής, μερικά μωρά έχουν πολλή υπνηλία. Σε αυτήν την περίπτωση, το ζήτημα δεν είναι το πόσο κοιμάται το μωρό,  αλλά το πόση τροφή λαμβάνει. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας τρέφεται επαρκώς, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάται. Στα μωρά που θηλάζουν, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε 8 έως 12 φορές την ημέρα, ενώ για νεογέννητα ή μεγαλύτερα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό, αυτό σημαίνει 5 έως 8 φορές την ημέρα.

2. Βάλτε το μωρό για ύπνο όταν είναι νυσταγμένο

 

Μην περιμένετε να κοιμηθεί το μωρό στην αγκαλιά σας προτού το βάλετε στο κρεβάτι. Βάζοντας το μωρό στην κούνια του όταν είναι νυσταγμένο αλλά ακόμη ξύπνιο, το βοηθάτε να συσχετίσει τον ύπνο με την κούνια κι έτσι να κοιμάται ευκολότερα.

3. Αφήστε το να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας

 

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να κοιμηθεί το μωρό τους το βράδυ είναι με το να μείνει ξύπνιο όλη την ημέρα. Όμως, αυτή η πρακτική πιθανότατα θα αποτύχει. Η μείωση των «υπνάκων» κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης του νυχτερινού ύπνου θα οδηγήσει συχνά σε ένα κουρασμένο και κακοδιάθετο μωρό, το οποίο θα δυσκολευτεί να κοιμηθεί το βράδυ.

*Σε κάθε περίπτωση, για όποια απορία ή ανησυχία έχετε σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο