Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καλούν τους νεαρούς εξερευνητές του διαστήματος σε ένα νέο αστρονομικό ταξίδι γνώσης. Τα σεμινάρια ξεκινούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2021. Και αφορούν παιδιά ηλικίας 7 ως 11 ετών.

Το ταξίδι των παιδιών ξεκινάει το Σάββατο 20/02 με κατεύθυνση προς τον Ήλιο, το κοντινό μας άστρο, με σκοπό τη μελέτη των ηλιακών φαινομένων. «Τι είναι ο ηλιακός άνεμος και ο διαστημικός καιρός; Τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες και πώς επηρεάζουν τους τεχνητούς δορυφόρους και τον πλανήτη μας; Πώς δημιουργείται το σέλας;». Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν.

Το ταξίδι συνεχίζεται το Σάββατο 27/2 στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Περνώντας από τα νέφη της υπέρθερμης Αφροδίτης, τους πόλους του Άρη, τα δαχτυλίδια του Κρόνου, τους δορυφόρους του Δία και τον παγωμένο Ποσειδώνα, τα παιδιά θα αναρωτηθούν: «Υπάρχει νερό στη Σελήνη; Ο Δίας έχει μαγνητικό πεδίο; Πώς θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη; Μέχρι που έχει φτάσει η πιο απομακρυσμένη διαστημική αποστολή;»

Το Σάββατο 06/03, οι μικροί εξερευνητές του διαστήματος θα περάσουν τα όρια του ηλιακού μας συστήματος και ταξιδεύοντας πιο μακριά και από το Voyager θα κατευθυνθούν στα αστέρια του Γαλαξία μας. Ξεπερνώντας και τα όρια του δικού μας γαλαξία θα μελετήσουν ακόμα μακρινότερους γαλαξίες και θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Πώς δημιουργείται και από τι είναι φτιαγμένο ένα αστέρι; Τι είναι οι κόκκινοι γίγαντες και οι λευκοί νάνοι; Τί είναι ένα αστρικό σμήνος ή ένας γαλαξίας;».

Ακολουθώντας την πορεία της επιστροφής τη Δευτέρα 8/3, στις 19:00 το απόγευμα, κατά την δύση του Ηλίου, οι μικροί αστρονόμοι θα βρίσκονται πίσω στη Γη, στην Αθήνα, στον λόφο της Πνύκας, κάτω από τον θόλο του τηλεσκοπίου Δωρίδη. Εκεί θα συζητήσουν για το «Μικρό τους Ταξίδι στο Μεγάλο Διάστημα» και θα παρατηρήσουν τον ουρανό μέσα από τον φακό του τηλεσκοπίου.

Πρόγραμμα: Θεματικές ενότητες- εισηγητές

Σάββατο 13/03, ώρα 11:00
Θέμα: Οι Αστερισμοί του Ουρανού και η Μυθολογία τους
Εισηγητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, Φυσικός Διαστήματος MSc.

Σάββατο 20/03, ώρα 11:00
Θέμα: Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Σύμπαν
Εισηγητής: Αχιλλέας Στράντζαλης, Υπ. Διδάκτορας Αστροφυσικής.

Σάββατο 27/03, ώρα 11:00
Θέμα: Εξερεύνηση του Διαστήματος – Αποστολές του Μέλλοντος
Εισηγήτρια: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός Ph.D.

Δευτέρα 29/03, ώρα 20:00
Παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο «Δωρίδη» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο της Πνύκας.

* Οι δράσεις αφορούν παιδιά ηλικίας 7 ως 11 ετών και θα διεξάγονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM. Το συνολικό κόστος για κάθε κύκλο δράσεων ανέρχεται στα 30 ευρώ.

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος και την διαδικασία συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2103490160 και 210 3490055, από Δευτέρα έως Παρασκευή (ώρες: 10:00 ‐ 14:00) ή στο e‐mail: drasi@noa.gr