Για να έχουμε ένα λαμπερό και υγιές δέρμα, δεν αρκεί το καλό DNA, αν και είναι απολύτως βασικό. Η φροντίδα της επιδερμίδας μας σχετίζεται με την διατροφή μας, την κατανάλωση νερού, τον σωστό ύπνο και, φυσικά, τα κατάλληλα προϊόντα.

Όμως δεν αρκεί μόνο να είναι κατάλληλα τα προϊόντα καθαρισμού, ενυδάτωσης κτλ. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, είναι να χρησιμοποιούμε στις σωστές ποσότητες για το καθένα από αυτά.

Για παράδειγμα, η υπερβολική εφαρμογή δεν είναι μόνο αναποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσατε επίσης να σημαίνει ότι σπαταλάτε περισσότερα χρήματα αν χρησιμοποιείτε περισσότερη ποσότητα από ό, τι χρειάζεστε, ειδικά εάν έχετε ακριβά καλλυτνικά. Ομοίως, η μη χρήση αρκετού προϊόντος μπορεί να καταστήσει περιττή την όλη διαδικασία.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Dr Kemi Fabusiwa με έδρα το Λονδίνο, γιατρός και αισθητικός, γνωστή ως «Dr Fab» στο Instagram, μοιράστηκε μια δημοσίευση, στην οποία αποκαλύπτει πόσο από κάθε προϊόν περιποίησης δέρματος πρέπει να χρησιμοποιούμε.

Η Dr Fab διαχειρίζεται την Joyful Skin Clinic, μια διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη στην παροχή τεκμηριωμένων λύσεων περιποίησης δέρματος για όλους τους τύπους δέρματος. Από μάσκες από άργιλο, έως τις ενυδατικές κρέμες, αποκαλύπτει πόσο προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείτε.

Καθαριστικό

«Μην ντρέπεσαι για το καθαριστικό σου», γράφει η Dr Fab. «Ο διπλός καθαρισμός απαιτεί διπλάσιο από το ποσό που φαίνεται στην εικόνα. Ο καθαρισμός για 60 δευτερόλεπτα πραγματικά κάνει τη διαφορά στο δέρμα διασφαλίζοντας το ότι οι πόροι καθαρίζονται βαθιά».

Προσέθεσε επίσης: «Η τακτική απολέπιση είναι σημαντική, έτσι ώστε τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας να μην κάθονται πάνω από ένα τραχύ στρώμα δέρματος, αλλά να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισχωρήσουν στα κάτω στρώματα του δέρματος».

Μάσκα αργίλου

Οι μάσκες αργίλου στο πρόσωπο, πιστεύεται ότι έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης του υπερβολικού λαδιού τραβώντας το έξω από τους πόρους σας, αποτρέποντας ήπιες μορφές ακμής και βοηθώντας στη διαχείριση των ξηρών δερμάτων.

«Η μάσκα από άργιλο δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί σε όλο το πρόσωπό σας. Εάν παρατηρήσετε μεγάλους, διεσταλμένου πόρους αποκλειστικά στη ζώνη Τ σας, τότε εκεί είναι που πρέπει να την εφαρμόσετε», λέει η Dr Fab.

Μιλώντας στο Stylist, πρόσθεσε ότι η υπερβολική χρήση ορισμένων προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, ξεσπάσματα και «συσσώρευση» – όταν τα προϊόντα είναι στρωμένα, αλλά αντί να απορροφούνται στην επιδερμίδα, συνενώνονται σε «μικρές μπάλες» που δεν λειτουργούν όπως προβλεπόταν. Εάν το δέρμα σας είναι φυσικά λιπαρό, η χρήση μάσκας μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει.

Serum

Οι οροί συνήθως περιέχουν υψηλή συγκέντρωση δραστικών συστατικών, αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι. Μερικοί διατίθενται στο εμπόριο ως αντιγηραντικοί, ενώ άλλοι βοηθούν στη λάμψη του δέρματος, ενισχύουν την ενυδάτωση ή στοχεύουν στις κηλίδες.

Η Dr Fab λέει ότι  η πσοότητα που φαίνεται στο χέρι της είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις περιοχές του προσώπου – δεν χρειάζεται να το παρακάνετε.

«Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας υπέροχος χειμερινός ορός», προσθέτει. «Η νιασιναμίδη είναι μια άλλη εξαιρετική εναλλακτική λύση.»

Κρέμα ματιών

Το δέρμα γύρω από τα μάτια σας είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή στο πρόσωπο καθώς είναι πολύ λεπτό, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στην ανάπτυξη λεπτών γραμμών, ρυτίδων και χαλάρωσης.

Συχνά είναι μια περιοχή που δείχνει εάν αισθανόμαστε κουρασμένοι, καθώς μπορεί να φαίνεται πρησμένη ή/και με μαύρους κύκλους.

Υπάρχουν δεκάδες κρέμες ματιών στην αγορά που ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν την πρόωρη γήρανση και βοηθούν στη λάμψη και το στρογγύλεμα του δέρματος γύρω από τα μάτια.

Η Dr Fab συνιστά να χρησιμοποιείτε κρέμες ματιών που έχουν δραστικά συστατικά που «λειτουργούν πραγματικά», όπως η ρετινόλη. «Διαφορετικά, ουσιαστικά βάζετε υπερβολική ενυδατική κρέμα κάτω από τα μάτια σας που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία της κηλίδας milia», λέει. «Χρησιμοποιείτε μόνο μικρές ποσότητες. Πιέστε την ελαφρά, μην την τρίβετε».

Προϊόντα με δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF)

Η Dr Fab συνιστά να φοράτε κρέμες με SPF όλο το χρόνο. Πολλές ενυδατικές κρέμες στην αγορά περιλαμβάνουν πλέον SPF, οπότε αξίζει να τις προσέξετε. Αυτό είναι ένα προϊόν με το οποίο μπορείτε να είστε γενναιόδωροι όταν πρόκειται για εφαρμογή, υποστηρίζει η Dr Fab.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία UV διεισδύει μέσα από τα σύννεφα και τα παράθυρα και εξακολουθεί να είναι σημαντικό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Να την εφαρμόζετε ξανά, κάθε δύο ώρες. Γενικά, προσπαθήστε να αφήσετε κάθε προϊόν να εισχωρήσει στο δέρμα πριν εφαρμόσετε το επόμενο. Αυτό βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης».

Ενυδατική κρέμα

Όσο πιο ενυδατική είναι η κρέμα σας, τόσο το καλύτερο, ειδικά για τη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τη Dr Fab. «Προσπαθήστε η ενυδατική κρέμα σας, να συμπεριλαμβάνει συστατικά όπως υαλουρονικά οξέα και ceramides», τονίζει.