Τα άτομα που ακολουθούν μια πιο μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας, είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν σε καλά επίπεδα την γνωστική τους ικανότητα καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ο ισχυρός εγκέφαλος «απαιτεί» μεσογειακή διατροφή

Οι συνεπείς μεσογειακές διατροφικές συνήθειες συσχετίστηκαν με υψηλότερες βαθμολογίες σε μια σειρά δοκιμών μνήμης και σκέψης μεταξύ ενηλίκων, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η κυρίως φυτική διατροφή μπορεί να έχει οφέλη για τη γνωστική λειτουργία καθώς μεγαλώνουμε, λένε οι ερευνητές. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν δοκιμές επίλυσης προβλημάτων, ταχύτητας σκέψης, μνήμης και γνώσης λέξεων, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κατά το προηγούμενο έτος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, σε γενικές γραμμές, τα άτομα που ακολουθούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής λειτουργίας.

Τα τρόφιμα.. «κλειδιά»

Τα μεμονωμένα συστατικά της διατροφής που φάνηκε να σχετίζονται περισσότερο με τις καλύτερες δεξιότητες σκέψης ήταν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα νέα ευρήματα έρχονται να ενισχύσουν την υπόθεση ότι ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, του οποίου η ισορροπημένη διατροφή είναι μια πτυχή, σχετίζεται με καλύτερες δεξιότητες σκέψης και μεγαλώνοντας.

Η Δρ Janie Corley, από το τμήμα Philosophy, Psychology and Language Sciences του Πανεπιστημίιου του Εδιμβούργου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κατανάλωση περισσότερων πράσινων φυλλωδών λαχανικών και η μείωση του κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι δύο βασικά στοιχεία που μεγιστοποιούν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής».